Den første konen var gravid med parets andre barn. Daftary søkte om skilsmisse, men før den 23-årige kvinnen kom så langt, falt hun ned fra leiligheten sin i 12. etasje i et bygningskompleks i Manchester og døde av skadene.

Politiet kunne ikke bevise at det var annet enn selvmord. Familie og venner er imidlertid overbevist om at hun ikke tok livet av seg.

Daftarys historie er kanskje uvanlig, men flerkoneri i Storbritannia er ikke det – selv om det offisielt er ulovlig og kan gi opptil syv års fengsel.

– Religiøse ekteskap bør registreres. Bare da kan vi bekjempe flerkoneri, mener Sayeeda Warsi, en av Storbritannias mest fremtredende muslimske politikere og er del av den innerste kretsen omkring den konservative opposisjonslederen David Cameron.

– Kulturell berøringsangst

I forrige uke beskyldte Sayeeda Warsi regjeringen for å lide av kulturell berøringsangst og stilltiende aksept av polygami.

– I dette landet har mannen bare lov til å gifte seg med én kvinne. Slik bør det være for alle som lever her. Regjeringen må slå fast at de samme reglene gjelder for alle, sa Warsi, som er saksordfører i lokale og etniske spørsmål.

Det blir hevdet at mer enn 1000 menn i Storbritannia har flere koner, hovedsakelig muslimske menn. Noen imamer hevder at tallet må være høyere i en muslimsk befolkning på vel to millioner. Ifølge Zlakha Ahmed fra støttegruppen for kvinner, Apna Haq, i Rotherham øker tallet.

Ekteskap i utlandet

– Det som bekymrer, er at det er de britiskfødte mennene som er årsak til økningen, sier professor Haleh Afshar fra Universitetet i York til BBC.

Det skjer som oftest ved at mennene offisielt forlater konene sine i Storbritannia, men fortsatt er gift ifølge islam. De drar så til opprinnelseslandet – Pakistan, India eller Bangladesh – og henter en ny hustru som de tar med seg til Storbritannia.

I immigrasjonsretten i Shepherd's Bush i det vestlige London forteller en embetsmann fra innenriksdepartementet til avisen Daily Mail at det heller ikke er uvanlig at en mann kommer inn som asylsøker med en kvinne som han lovlig er gift med. Senere dukker andre hustruer opp, for eksempel en på studentvisum og en annen på turistvisum.

Opprørte briter

Mange briter er forarget over at staten stilltiende aksepterer dette. Det kan man se i debatter i aviser og på hjemmesider, men det utløser enda mer forargelse at staten også er villig til å betale bistand til mannen og hans koner og registrerer dem som én familie.

Avisen The Independent avslørte i forrige uke at regjeringen allerede i 2006 ble oppmerksom på problemet og iverksatte en grundig undersøkelse. Men det ble ingen oppfølging da regjeringen ble advart om at det kunne være i strid med menneskerettighetene. Samtidig hevdet embetsmenn at velferdssystemet ikke gjorde flerkoneri til en økonomisk fordel. Det har flere medier satt spørsmålstegn ved. Et eksempel er at en større familie gir rett til en større bolig.

– Likhet for loven

Regjeringen avviser at dette er et problem.

– Vi anerkjenner polygami om ekteskapet er gjennomført i andre land der det er lovlig, men det er ikke regjeringens oppgave å forholde seg til folks skikker og religiøse overbevisninger med mindre de er i konflikt med loven, sa en talsmann fra justisdepartementet.

Det er verken National Secular Society eller Den engelske kirke enige i. Terry Sanderson, formann for den sekulære foreningen, kaller regjeringens politikk for dobbeltmoralsk.

– Hvis flerkoneri er ulovlig for én mann, bør det være det for alle, uansett om man er muslim eller ei, sier han.

Den engelske kirke pakker sine meninger litt mer inn, men kommer frem til samme konklusjon.

Manzoor Moghal, formann for organisasjonen Muslim Forum, peker på at flerkoneri i virkeligheten er med på å sikre kvinnene rettigheter.

– Hvis en mann tar én, to, tre eller fire koner, og det er i overensstemmelse med religionen han praktiserer, hvorfor skal staten så blande seg inn, spør han.

FØR AVSLØRINGEN: Sahar Daftary, en sunnimuslim fra London, var modell og Årets ansikt i Asia. Hun giftet seg med Rashid Jamil som allerede var gift og hadde barn. Bildet er tatt under et selskap før de giftet seg. FOTO: STEVE BELL, CAMERA PRESS
Steve Bell