For to uker siden så Sissel Kjellevold plutselig åtte øyne som stirret inn gjennom kontorvinduet.

— Plutselig dukket det opp fire dyr utenfor kontorvinduene - to små og to store. De største var på størrelse med en rev. Vi trodde det var grevlinger. Jeg gikk utenfor. Da gjorde ett av dyrene et kjempebyks opp på gjerdet på terrassen. Bykset var mange meter opp og skjedde uhyggelig raskt. Det var litt ekkelt, og da ble jeg utrygg og gikk inn igjen, forteller Kjellevold.

— En uke senere kom de igjen, men da på høylys dag. Også da gikk de opp på terrassen og balanserte elegant bortover gjerdet. Vi syntes de var kjempesøte. Helt frem til at vi så i avisen at det var vaskebjørn, trodde vi det var grevling vi hadde hatt på besøk. Men etter hvert forsto vi at det var noe annet enn grevling og kontaktet politiet, sier Kjellevold.

- Ikke kjekt

Sist lørdag dukket flere vaskebjørner opp - i en hage i bydelen Fana. Den utrolige observasjonen førte til at Oddvard Nordfonn ble tilkalt.

— Vi ble jo kjent med at det kan få alvorlige konsekvenser å bli bitt av en vaskebjørn. Det er ikke kjekt i hele tatt i ha dem her.

Det som kan høres ut om en kuriøs og merkelig dyrehistorie, er egentlig noe langt alvorligere.

— Absolutt alle som ser noe til disse dyrene, må melde fra med en gang. Dyrene må bankes flate eller skytes eller hva som helst!

Illegalt

Kryvi avliver myten om vaskebjørnen som et folkekjært kosedyr, og tror vi kan stå overfor en faunakatastrofe av dimensjoner hvis vaskebjørn på frifot klarer å formere seg:

— Da kan vi ha det gående, sier han til TVHordaland.

Vaskebjørnene må være tatt illegalt inn i Norge. Politiet etterforsker nå flere navn som tidligere har vært involvert i faunakriminalitet.

Lensmann Norvald Visnes forteller til bt.no at publikum har henvendt seg til politiet og fortalt at de har observerte fire dyr. I går ble en av bjørnen skutt.

— Observasjonene betyr at vi står overfor alvorlig miljøkriminalitet. Vaskebjørnen er ulovlig brakt inn i Norge. I seg selv er det alvorlig om noen tar slike dyr inn i Norge og holder dem i bur. Det blir straks verre og mer alvorlig at dyrene slippes ut i norsk natur, sier Visnes.

FOTO: OLAV OVERVOLL