ukraina_valgdagen.jpg
GORM K. GAARE

Over store deler avUkrainastrømmer velgerne til valglokalene for å stemme over ny president i dag.Frem til forrige uke satt Ukrainas rikeste mann, Rinat Akhmetov, på gjerdet mens krigen blusset opp i østlige Ukraina. Nå har oligarken med over 100 milliarder kroner på bok for alvor kastet seg inn i konflikten — på ukrainske myndigheters side.

Det er ikke blitt godt mottatt av alle. Akhmetov er fra Donetsk, øst i Ukraina, der det er mange prorussiske opprørere.

Protesterer mot oligarken

Søndag har et par tusen demontranter samlet og marsjert flere kilometer ut til Akhemtovs residens, en stor eiendom omgitt av fem meter høy murer, i protest mot hans støtte til regjeringen i Kiev.

Blant demonstrantene er det både soldater og vanlige folk. BTs reporter på stedet, Eystein Røssum, anslår at rundt 30 av demonstrantene er i full militæruniform og bevæpnet med Kalasjnikov og tyngre våpen.

De står nå utenfor porten og krever å få komme inne.

Demonstrasjonen er åpenbart inspirert av det som skjedde ved Janukovitsj-residensen i Kiev, som ble åpnet opp etter at eks-presidenten stakk av. Nå vil separatistene gjøre det samme mot Donetsk mektigste mann.

Det antas at Akhmetov har en godt utstyrt vaktstyrke innenfor murene.

— Folket har makten nå

Demonstrantene virker godt organiserte, med uniformerte separatist-soldater som leder an.

— Selvsagt slipper vi inn. Det er folket som har makten her nå, sier en av mennene som venter utenfor palasset. Han og mange andre har tatt med seg russiske flagg til protesten.

To tomme busser ble i 15-tiden parkert utenfor eiendommen. Majoriteten av demonstrantene virker å være vanlige folk, og stemningen er gemyttelig. Folkemengden underholdes med russiske militærmarsjer.

Komplekset er omgitt av en rundt fem meter høy mur. Det har ikke vært noe å se til de som er på innsiden så lenge BT har vært på stedet.

Politiet har stengt firefeltsveien forbi oligarkens hus for vanlig trafikk.

Mange forlot området

Forhandlingene ser ut til å dra i langdrag, og mange av demonstrantane har begynt å forlate området. Det er også stekende sol, og ikke alle holder ut i varmen.

En av separatistene kunngjør i en ropert at den nye Folkerepublikken Donetsk skal skifte ut valuta, fra ukrainske hryvja til russiske rubler.

Det er nå noen hundre demonstranter som holder stand i varmen.