Skogbrannen startet ved Malaga torsdag kveld. En tørr sommer og sterk vind gjorde at den raskt spredte seg vestover mot Marbella. Fredag har 300 brannmenn og 31 fly og helikoptre vært i sving for å roe flammene, som likevel har spredt seg flere kilometer i åsene innenfor kysten, melder Reuters.

Én person fra Storbritannia er omkommet, og én person er savnet skriver den spanske avisen El Pais. Flere skal også være skadet.

Ifølge TV-kanalen rtve.es er over 5000 personer evakuert og brannen er ikke under kontroll. Blant annet er byen Ojen fullstendig evakuert, og mange hus trues av brannen.

Flyktet i panikk

Filomena Gomez som bor i Ojen forteller til BBC at det brøt ut panikk da flammene nærmet seg byen. Hun forteller at de ikke fikk tid til å ta noe med seg fra huset.

Den norske sjømannskirken på Solkysten var fredag i beredskap, men har ikke hatt henvendelser fra folk som har trengt hjelp, opplyser fungerende daglig leder, Torunn Mørenskog.

— Noen få nordmenn kom hit og sov hos oss i natt, ellers har vi ikke hatt noen stor tilstrømning av folk som har vært rammet, sier hun. Hun forteller at hun likevel har hørt at mange nordmenn har måttet bytte oppholdssted på grunn av brannen.

Åpen sjømannskirke

De ansatte ved kirken fulgte rapportene fra mediene og myndigheter i løpet av fredagen. Flammene har vært mellom 1 og 2 kilometer unna kirken som ligger i byen Calahonda mellom Marbella og Malaga.

— Vi ser røyken, og det kommer aske hit når vinden står mot oss. Det virker som det har roet seg litt utover dagen, uten at vi har fått dette bekreftet fra myndighetene, sier hun.

— Vi har åpen kirke i dag, og er i beredskap. Det er bare å ta kontakt om noen skulle trenge hjelp, sier Mørenskog.

Utenriksdepartementet har vært i kontakt med den norske ambassaden i Madrid, og har ingen rapporter om nordmenn som har blitt rammet av brannen.

— Dette er et område hvor mange utlendinger har feriehus, men etter det vi får opplyst er det lavsesong, og mindre turister enn vanlig akkurat nå, sier pressevakt ved UD, Frode Andersen.

Svømmebassenger blir tømt

Daglig leder ved den norske skolen i Malaga, Trond Are Gjone, har merket brannen på flere måter.

— Vi så godt at røyken steg torsdag kveld. Brannen har påvirket oss ved at de som har bodd i nærheten av Calahonda og Marbella har vært hjemme fra skolen i dag. Det er flere veier det er vanskelig å komme seg over, og jeg vet om flere som hadde aske i bakgården i dag tidlig, sier han til NTB på telefon fra Malaga.

Likevel opplever han ikke situasjonen som dramatisk.

— Det er ingen dramatikk for oss som bor ved kysten. De største byene i dette området ligger ved kysten, og der er man trygge for brannen. Det som er dramatisk med dette for oss, er at flotte naturområder brenner ned, sier Gjone.

Han forteller at helikoptre har fløyet over området hele fredagen, og at flere svømmebasseng i området blir tømt for vann som blir brukt til slukkingen.