MARTIN TYSTAD

Søksmålet følger i kjølvannet av skotten Ron Jones (50) krav om erstatning for tortur i hendene på saudi-arabiske myndigheter. Som han sa til BT i mai: «Vi gjør ikke dette for å bli rike, men fordi det er på tide at de som utøver tortur blir stilt til ansvar for det de gjør». I juli avviste en dommer i høyesterett saken ved å si at «et fremmed lands regjering eller torturister ikke kan stilles for retten i England».

Jones anker nå avgjørelsen. Den kontante avvisningen har imidlertid ikke dempet følelsene blant de andre torturofrene.

I nærmere tre år har britiske Sandy Mitchell, James Cottle, Les Walker, James Lee, Glenn Ballard og Peter Brandon, og William Sampson som har kanadisk pass, sittet fengslet i Saudi Arabia. De sju ble opprinnelig fengslet, mistenkt for å ha stått bak flere anti-vestlige terrorangrep som skal ha funnet sted siden november 2000.

Enkelte av fangene ble holdt i isolat i mer enn to år. De ble torturert og slått inntil at de «innrømmet» hadde deltatt i angrepene.

Tidligere denne måneden ble de sju fangene benådet av kong Fahd.

Ron Jones sier det er utrolig å kalle det en «benådning».

— Benådning for hva? Det er selvfølgelig ingen som benekter at de tok seg et par drinker i Saudi Arabia, men de er ikke terrorister. Man skal ikke bli torturert inntil man innrømmer at man står bak bomber - det er helt feil. Dessverre er det slik i Saudi Arabia at har du først tilstått noe så brukes det som hovedbevis. Du er skyldig.

— Jeg skulle ønske noen kunne forklare meg hvordan rettssystemet fungerer i Saudi Arabia. Jeg har møtt og snakket med de seks som ble løslatt i forrige uke.

De ble torturert på det groveste til tross for at de ikke hadde noe med bombene å gjøre. To av fangene som ble løslatt «innrømmet» jo å ha prøvd å sprenge meg i filler. Det er galskap. Myndighetene brukte oss for å dekke at det var al Qaida.

Ron Jones er også forferdet over britiske myndigheters manglende støtte etter at de sju løslatte fangene vendte hjem til England 7. august.

— Har noen i den britiske regjeringen stått frem for å støtte oss? Har de sagt at de avskyer hva saudi-arabiske myndigheter gjorde med oss? Nei, vi har ikke hørt ett eneste ord. Vi må føre våre saker alene, sier en svært kritisk Ron Jones til BT.

Ledende saudi-arabiske flyktninger og opposisjonelle i Storbritannia hevdet overfor den britiske søndagsavisen The Observer i går at myndighetene i Saudi Arabia i lengre tid har hatt planer om å tilby en større pengesum til de tidligere fangene - opptil 11 millioner kroner hver - for å hindre søksmål og at de snakker offentlig om fengselsforholdene.

Tilbudet om penger var trolig et forsøk på å bestikke de sju fangene, etter at de nektet å undertegne et dokument der de fraskriver seg retten å gå til sak mot kongedømmet.

Tre menn, deriblant James Lee og James Cottle, som begge gikk ned mer enn 38 kilo i vekt i løpet av sine to og et halvt år i fengsel, går nå til sak mot Saudi Arabia. Tredjemann er etter det BT erfarer William Sampson. Han skal være bitter og misfornøyd med Canadas uvilje til å yte press på myndighetene.

Advokatfirmaet Pannone & Partners, som tidligere har representert pårørende i Lockerbie-ulykken og brannen på King's Cross undergunnstasjon i London, har fått instruks fra de tre fangene om å forberede krav om erstatning for brudd på menneskrettigheter og ulovlig fengsling.

Disse rettssakene som foreløpig fire tidligere fanger, inkludert Ron Jones, har anlagt mot Saudi Arabia, er svært upopulære hos landets regjering. De vil trolig illustrere at Saudi Arabia har et tvilsomt rettssystem og at myndighetene bruker tortur som et middel til å få fanger til å tilstå. Dette kan føre til et mer anstrengt forhold mellom regjeringene i Storbritannia og Saudi Arabia.

De siste ukenes utvikling har vist at det ikke er vestlige arbeidere som utfører bombeangrep, men trolig grupper som har forbindelser til al Qaida.