Like etter fredagsbønnen stormet syriske stridsvogner byen Maarat al-Numan sørøst for Syrias nest største by Aleppo, sier juristen Razan Zaitona til Reuters.

Ifølge aktivister ble minst 15 personer drept av sikkerhetsstyrkene.

— Ofrene i Maaret al-Naaman ble skutt ned ved inngangen til byen der mange mennesker fra omkringliggende landsbyer hadde samlet seg for slutte seg til demonstrasjonene, sier en aktivist til nyhetsbyrået AFP.

Tusenvis deltok

I Homs ble minst tolv personer drept, blant dem et barn, etter at sikkerhetsstyrker åpnet ild mot demonstranter i byen, ifølge øyenvitner.

Også i Deraa-området, Damaskus-forstaden Hajar al-Aswad, byen Deir Ezzor og havnebyen Latakia gikk liv tapt i demonstrasjonene, ifølge øyenvitner og aktivister.

I Hajar al-Aswad i Damaskus krevde tusenvis av syrere at regimet til president Bashar al-Assad går av, mens om lag 20.000 mennesker skal ha demonstrert i byen Hama.

Rop om frihet

Samtidig i den østlige byen Qamishli ropte tusenvis av syriske kurdere slagord om frihet, ifølge Reuters. Også i havnebyen Banias var det demonstrasjoner.

— Folk hører skyting i Banias. Det har brutt ut demonstrasjoner til tross for at om lag 1.000 mennesker fra byen og omkringliggende områder er blitt pågrepet de siste ukene, sier en talsmann for gruppen Syrisk observatorium for menneskerettigheter.

Flykter til Libanon

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) samarbeider med libanesiske myndigheter i grenseområdene ved Wadi Khaled og Tall Bire nord i Libanon, for å hjelpe familier som har flyktet fra volden i Syria.

Mange av dem som har krysset grensa nylig, har kommet uten eiendeler, og UNHCR har delt ut madrasser, tepper og mat til dem, heter det i en pressemelding.

Flere tusen mennesker skal ha tatt seg over grensa til Libanon den siste tiden. Syrerne sier de har flyktet fra kraftig militært bombardement av den syriske byen Tel Kelakh og områder omkring.