Uroen begynte etter fredagsbønnen i moskeen som ligger på Haram al-Sharif, eller Tempelhøyden som jødene kaller den, midt i Jerusalem.

Politiet brukte tåregass og sjokkgranater for å spre ungdommene som hadde lyttet til appeller fra muslimske ledere om å demonstrere mot en omstridt israelsk utgraving i nærheten av den hellige høyden.

Flere hundre unge palestinere barrikaderte seg inne i al-Aqsa-moskeen, og det var også uro ved flere av portene inn til gamlebyen.

I sammenstøtene som oppsto, ble minst 15 israelske politifolk og 20 palestinere skadd. 17 palestinere ble arrestert i Øst-Jerusalem.

Sperret inne

Mohammed Mansara (67), hans kone Fatima og deres datter klarte ikke å komme seg ut av området på over en time på grunn av sammenstøtene. De ble omringet av israelsk opprørspoliti iført skjold og hjelmer.

– Vi var ikke engang ferdige med å be da politiet og spesialstyrkene tok seg inn i komplekset, sier Mansara.

Jerusalems stormufti sjeik Mohammed Hussein, som holdt fredagens hovedpreken, fordømmer politiets oppførsel.

– Vi fordømmer denne åpenbare israelske aggresjonen mot al-Aqsa-moskeen og de troende, sier han.

Var på vakt

Rundt 2.500 politifolk var utkalt i Jerusalem fredag på grunn av israelsk frykt for uro etter fredagsbønnen på grunn av utgravingen som har skapt raseri i en rekke muslimske land.

Torsdag gjorde statsminister Ehud Olmert det helt klart at han ikke ville stanse anleggsarbeidene, trass i en appell fra forsvarsminister Amir Peretz om å ta til fornuften og avvikle utgravingen.

Ifølge israelerne er anleggsarbeidet nødvendig for å reparere en rampe som gir tilgang til høyden, 60 meter bortenfor, som ble skadd under en snøstorm og et jordskjelv for tre år siden. De garanterer at arbeidet ikke fører til skader på de hellige stedene.

Kontroll

Men for muslimene er det ikke så mye snakk om eventuelle skader, som om kontrollen over noen av muslimenes helligste steder. Protestene har strømmet inn fra hele den muslimske verden.

Hele gamlebyen med Haram al-Sharifs to moskeer – Klippedomen og al-Aqsa-moskeen – ble okkupert av Israel etter krigen i 1967. Al-Aqsa-moskeen regnes som muslimenes tredje helligste sted fordi det var der Muhammed skal ha forlatt jorden.

Klagemuren som utgjør en av sidene til høyden, sies å være den eneste resten av de jødiske templene som ble revet av romerne for flere tusen år siden. Den er et viktig sted for bønn for jødene.

Det var på dette stedet at den andre palestinske intifadaen brøt ut i 2000 etter at statsminister Ariel Sharon insisterte på å besøke høyden. I 1996 ble 80 mennesker drept i opptøyer etter at statsminister Benjamin Netanyahu åpnet en inngang til en tunnel fra oldtiden under høyden.

Flere palestinere ble skadd da israelsk politi og palestinske demonstranter støtte sammen i gamlebyen i Jerusalem fredag. Palestinerne protesterte mot israelske utgravinger i nærheten av al-Aqsa-moskeen og Klippedomen.
RONEN ZVULUN
Palestinere ber på gaten utenfor Jerusalems gamleby fredag. Inne i byen avfyrte israelsk politi håndgranater og tåregass mot steinkastende palestinske demonstranter. Både israelsk politi og palestinske demonstranter ble skadd i sammenstøtene.
RONEN ZVULUN
Palestinere ber foran Damaskusporten i Jerusalems gamleby fredag. Samtidig med fredagsbønnen støtte palestinske demonstranter sammen med israelsk opprørspoliti. Palestinerne demonstrerte mot de israelske utgravingene i nærheten av al-Aqsa-moskeen og Klippedomen.
AMMAR AWAD
En israelsk politimann skyter med tåregass mot demonstrerende palestinere i Jerusalems gamleby fredag. Palestinere protesterte i området mot omstridte israelske utgravinger ved flere muslimske helligdommer i byen.
YONATHAN WEITZMAN