I henhold til terrorplanen som er avslørt i Storbritannia, skulle en rekke selvmordsbombere ha sprengt seg selv samtidig mens de var på vei til USA i fly.

— Planen var å ha flere selvmordsbombinger på fly, i hovedsak samtidig, sa USAs minister for nasjonal sikkerhet, Michael Chertoff, torsdag kveld

— De var et par dager fra en test og noen få dager fra å utføre den, tilføyde Chertoff.

Interpol har bedt britisk politi om å gi fra seg opplysninger om det planlagte angrepet mot fly fra Londons hovedflyplass Heathrow. Politiet har kontroll over hovedmennene bak de planene, sa den britiske innenriksministeren John Reid torsdag.

Flytrafikken i Europa ble kraftig berørt av at all trafikk til og fra Heathrow-flyplassen i den britiske hovedstaden ble stanset torsdag formiddag. Men SAS opplyste torsdag kveld at selskapet igjen fløy til og fra Londons hovedflyplass.

«Islamske fascister»

Terrorplanene som er avslørt i London, viser at USA fortsatt er i krig med «islamske fascister», mener USAs president George W. Bush. – Det er en sterk påminnelse om at dette landet er i krig med islamske fascister som vil bruke ethvert middel til å ødelegge de av oss som elsker frihet, til å skade vårt land, sa Bush torsdag.

Storbritannias statsminister Tony Blair orienterte selv Bush om avsløringen av planer om å sprenge flere fly i luften mellom USA og Storbritannia. Blair er for tiden på ferie i Karibia, men står i løpende kontakt med London, opplyste en talsmann for den britiske regjeringssjefens kontor i Downing Street.

— Politiet føler seg trygg på at hovedmennene er brakt under kontroll, men samtidig vil verken politiet eller regjeringen på noen måte slappe av, sa innenriksminister Reid på en pressekonferanse i London. 21 mennesker er arrestert etter avsløringen av planer om terrorangrep mot fly, og det kan ifølge Reid bli foretatt flere arrestasjoner i saken.

Styrket beredskap

Britiske myndigheter hevet sitt beredskapsnivå til kritisk etter at terrorplanene ble avslørt. Planene omfattet så mange som 20 fly, ifølge den britiske TV-kanalen Sky News, men dette tallet er ikke bekreftet på offisielt hold.

— Dette var et forsøk på å begå massedrap i et ufattelig omfang, sa nestsjef i London-politiet Paul Stephenson. De arresterte i saken er mistenkt for å ha planlagt å ta med seg eksplosive kjemikalier om bord i fly, opplyste Stephenson.

Disse personene skal ha blitt pågrepet i politiaksjoner i London, Storbritannias nest største by Birmingham og i de sørøstlige delene av England. Ifølge Sky News er de fleste av de arresterte unge, britiskfødte menn med asiatisk bakgrunn.

Ifølge det britiske nyhetsbyrået Press Association skal det dreie seg om britiske statsborgere av pakistansk opprinnelse, men dette er ikke bekreftet av politiets øverste ledelse.

STENGT: Sikkerhetskontrollen er skjerpet til det ekstreme på flere flyplasser i England
REUTERS