Det var tegneren Kurt Westergaard (73) som tegnet profeten Muhammed med en bombe i turbanen, som skulle drepes.

– Det gjør meg sint at en ganske alminnelig dagligdags handling, som jeg har utført tusenvis av, skal misbrukes til å utløse et slikt vanvidd. Jeg har skjøttet mitt arbeid, og det gjør jeg fortsatt, sier Westergaard til Jyllands-Posten.

Politiet har bekreftet at det ble gjennomført en større politiaksjon tidlig tirsdag morgen, men politiets etterretningstjeneste vil først senere tirsdag komme med flere opplysninger på en pressekonferanse.

Aksjonen ble blant annet gjennomført i Århus-området. De pågrepne har muslimsk bakgrunn, men de er både danske og utenlandske statsborgere, skriver Jyllands-Posten. Avisen offentliggjorde den omstridte tegningen nok en gang i sin nettutgave tirsdag.

Westergaard er en av tolv tegnere som høsten 2005 tegnet karikaturer av Muhammed. Tegningene skapte sterke reaksjoner i en rekke muslimske land, danske flagg ble brent og danske selskaper boikottet.

Westergaard og kona Gitte har i over tre måneder levd under intens politibeskyttelse og har bodd på ulike hemmelige adresser på grunn av trusselen.

Planene skal ha vært relativt konkrete, og de skal ha gått ut på at tegneren skulle drepes i sitt eget hjem. De pågrepne skal ha blitt overvåket i flere måneder.

Westergaard sier at han frykter for sitt liv, men at han ikke lenger er redd, men sint og forbitret.

– Hvor lenge jeg skal leve under politibeskyttelse, kan jeg ikke vite, men jeg tror at etterdønningene av den vanvittige reaksjonen vil vare så lenge jeg lever. Det er trist, men det har nå blitt mitt livsvilkår, heter det i en uttalelse fra Westergaard til Jyllands-Posten.