Yushu: Statlige kinesiske medier melder at bolighus, skoler og offentlige bygninger har rast sammen, og antall skadde skal være over 8000.

Mange mennesker ligger begravet i ruinene av sammenraste mursteinshus i byen Yushu i nærheten av episenteret, ifølge nyhetsbyrået Xinhua.

— Jeg kan se skadede mennesker over alt. Det største problemet nå er at vi mangler medisinsk utstyr, medisiner og helsepersonell, sier en lokal talsmann.

Soldater skal ha blitt sendt til området for å hjelpe til med å redde folk ut fra bygninger som har kollapset.

Myndighetene i Beijing sier de planlegger å sende 5000 telt og flere titusen frakker og tepper til Qinghai.

- Bruker hendene

Skjelvet hadde en styrke på 6,9, ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret US Geological Survey. Kinesiske myndigheter mener rystelsene var noe kraftigere og at skjelvet hadde en styrke på 7,1.

— Vi må for det meste nøye oss med å bruke hendene for å fjerne bygningsrester, siden vi ikke har maskiner som egner seg, sier Shi Huajie fra en paramilitære politistyrke som deltar i oppryddingsarbeidet.

Flere skoler har rast sammen, og ved flere av dem skal folk være innesperret i ruinene. Ved andre skoler klarte elevene å redde seg ut i tide.

Jordskjelvet inntraff litt før klokken åtte onsdag morgen lokal tid og hadde sitt episenter 380 kilometer sørøst for byen Golmud. I løpet av den første halvtimen etter jordskjelvet var det flere kraftige etterskjelv.

Iskaldt

Mange mennesker er uten tak over hodet i temperaturer rundt null i Yushu og i fjellandsbyer enda lenger oppe i fjellene.

Svært mange av de lave bolighusene, som er bygget av porøs murstein, har falt sammen. Høyere bygninger er blitt stående, om enn med sprekker i fasaden.

I tillegg er veier ødelagt eller blokkert av ras, og deler av området er uten telefonforbindelse.

Kinesisk Røde Kors bidrar i hjelpearbeidet og deler ut vann og varme vinterklær til de overlevende.

— Mange er fortsatt begravet i ruinene, og etter det vi hører nå har også skoler rast sammen med elever i bygningene. Rundt 85 prosent av bygningsmassen i nærheten av episenteret ved landsbyen Jiegu i Qinghai-provinsen skal være ødelagt, sier generalsekretær Børge Brende i Røde Kors i Norge.

Han sier det er vanskelig å ta seg fram i fjellene i området og at det er fare for at antallet omkomne vil stige.

Tynt befolket

Området der jordskjelvet fant sted, er et tynt befolket, høytliggende platå langs Tibets nordgrense. Alt i alt bor det 80.000 mennesker i fylket Yushu.

Qinghai-provinsen rammes med jevne mellomrom av skjelv, men det er sjelden folk mister livet siden det bor forholdsvis få mennesker der. I naboprovinsen Sichuan mistet 87.000 mennesker livet i et massivt jordskjelv i mai 2008.

I området sør for episenteret bor det småbønder og gjetere, og det ligger flere tibetanske klostre der. Landskapet lenger nord er goldt og tørt.

ETTER SKJELVET: Mange bygninger er ødelagt i fylket Yushu i Qinghai-provinsen etter onsdagens jordskjelv.
Zhang Hongshuan
Zhang Hongshuan
HJELP: Soldater og lokale innbyggere forsøker å hjelpe en av de overlevende etter jordskjelvet i Kina onsdag. Bildet er hentet fra et videoopptak fra fylket Yushu.
HO