Fire personer er alvorlig skadd, mens resten stort sett har fått lettere skader, opplyser politisjefen i Hertfordshire Frank Whiteley på en pressekonferanse.

Det ble tidlig søndag morgen meldt om minst tre kraftige eksplosjoner ved terminalen, og enkelte vitner mente de hadde sett et fly styrte i området. Politiet avviste imidlertid opplysningene som rykter og spekulasjoner og regner med at det dreier seg om en ulykke.

– Det er ingenting på dette stadiet som tyder på at det var noe annet enn en ulykke, men vi holder mulighetene åpne, sier en talskvinne for politiet i Hertfordshire nord for London.

Politiet venter flere eksplosjoner på anleggsområdet utover ettermiddagen. Den tykke røyken som velter ut fra området beveger seg nå østover. Folk i området blir bedt om å holde seg innendørs med lukkede vinduer på grunn av den kraftige røykutviklingen.

Skadde eller døde

Politiet bekreftet fort at flere personer enten var skadd eller omkommet, men på grunn av all røyken var det først vanskelig å få overblikk på åstedet.

Oljedepotet Buncefield ligger cirka 15 kilometer fra Luton flyplass og drives av oljeselskapene Total og Texaco. Det forsyner bensin og brenselolje til store deler av den sørøstlige delen av England.

– Vi kan bekrefte rapporten om en eksplosjon i nærheten av terminalen. Sikre detaljer om episoden er foreløpig ikke kjent. Vi prioriterer først og fremst å sikre alle som er berørt, sier Ian Hutchinson, som er talsmann for Total Oil.

Vekket av smell

Mange innbyggere våknet da den første eksplosjonen inntraff ved 6-tiden. Meldingene begynte å strømme inn til britiske medier, og vitner fortalte blant annet at vinduer ble knust og hustak blåste ned. Motorveien M1 var søndag morgen stengt i begge retninger.

– Mange hus er ødelagt, sier et vitne til BBC.

– Hele himmelen er svart. Hele huset ristet. Flammene er enorme, sier en kvinne som bor litt over en kilometer fra oljeterminalen.

Smellet var så kraftig at det kunne høres nordvest i London, 40 kilometer unna.

Store mengder røyk velter ut fra oljedepotet nord for London / Darren Staples / SCANPIX