• Nesten krigsstemning i landsbyen, forteller bergensfamilie på ferie i Kroatia. Brannen skal nå være slukket.

– Det er nesten krigsstemning her nå. Strendene er tomme, og det er ennå aske i luften, forteller Jonas Riise.

Han er på feire i Mlini, en landsby utenfor Dubrovnik, sammen med sin kone og deres datter på fire år.

– Det raser flere skogbranner over den kroatiske kysten. Nabobyen Plat, som ligger en 20 minutters gange unna, er totalskadet av brannen, forteller Riise.

Så flammene nærme seg

Familien oppdaget flammene lørdag kveld. Uroen steg etter hvert som flammebeltet krøp over åskammene.

– Vi hadde pakket en koffert i tilfelle det skulle bli nødvendig å dra i løpet av natten. Det var skummelt å se kraftlinjene brenne, forteller Riise.

Da mørket senket seg, sendte de datteren i seng slik at hun ikke skulle bli skremt av flammene. Selv våket de på terrassen.

– Ifølge lokalbefolkningen var det små sjanser for at flammene ville nå Mlini, ettersom tidligere branner har fjernet all vegetasjon, men vi ble sittende på terassen til de evakuerte turistene returnerte til hotellet. Først da våget vi å få oss litt søvn, sier Riise.

– En stund var det ganske dramatisk. Flammene var tross alt bare et par hundre meter unna, forteller Tanja Rajic Riise.

Tørt og varmt

Det er veldig sterk vind i området, noe som gjør situasjonen vanskelig for brannmannskapene. Det har så langt vært et tørt år på Balkan, og flammene skal ha spredt seg fort i det tørre gresset. Ifølge Dagbladet.no skal 18 mennesker ha mistet livet i branner i området så langt i år.

Det sørlige Kroatia har de siste årene blitt et stadig mer populært feriemål for nordmenn, med varmt klima, lave priser og turistvennlige myndigheter

bt.no kommer tilbake med mer.