Bush sa opprettelsen av en egen stat for palestinerne, må komme som en følge av følge fredsplanen som den tidligere amerikanske senatoren George Mitchell har lagt fram. Han understreket at en statsdannelse bare kan komme som ledd i en bredere fredsløsning.

— Jeg mener det bør dannes en palestinsk stat, med grenser som avtales mellom partene i området. Forutsetningen er at en slik stat anerkjenner Israels rett til å eksistere, behandler Israel med respekt og opptrer fredelig langs Israels grenser, sa Bush på en pressekonferanse i Det hvite hus i Washington.

Raseri

President Bush og hans utenriksminister Colin Powell sa i forrige uke at de alltid har ment at palestinerne må få sin egen stat, som ledd i og forutsetning for en varig fredsløsning i Midtøsten. Denne uttalelsen skapte raseri på den israelske høyrefløyen, og fikk statsminister Ariel Sharon til å sammenligne Bush med Storbritannias førkrigsleder Neville Chamberlain.

— Jeg ber de vestlige demokratier, og spesielt den frie verdens leder USA, om ikke å gjenta den forferdelige tabben fra 1938. Den gang valgte de europeiske demokratier å ofre Tsjekkoslovakia (til nazistene) for å vinne et lettkjøpt pusterom, sa Sharon med henvisning til Chamberlains herostratisk berømte besøk hos Hitler året før annen verdenskrig brøt ut.

Den israelske statsministeren advarte i sin tale sist torsdag også USA mot å søke arabisk støtte i kampen mot terrorisme. Uttalelsene vakte harme på amerikansk hold, og tre dager senere måtte Sharon gjøre avbikt og si at han hadde uttrykt seg klosset og derfor blitt misforstått av lederne i Washington.

Uenige

Sharon og hans utenriksminister Shimon Peres drøftet sent torsdag kveld tilstanden i våpenhvilen med palestinerne på et to timer langt møte der de satte fram ulike synspunkter, meldte israelsk fjernsyn. Sharon sa at palestinerne ikke har respektert våpenhvilen som ble inngått 26. september, og at blokaden av de selvstyrte områdene derfor ikke kan heves.

Peres framholdt på sin side at volden i disse områdene har avtatt de siste dagene, og at israelerne også bør trappe ned sine straffetiltak. De siste dagene har strømmen av meldinger om geværild og bombekasterangrep mot jødiske bosettinger stilnet av, og en talskvinne for den israelske hær sa at "det har vært roligere enn til vanlig".

Men også torsdag ble det meldt om voldshandlinger, der to palestinere og en israeler kom til skade i en skyteepisode. I utkanten av byen Nablus på Vestbredden fant palestinske sikkerhetsfolk det ille tilredte liket av et medlem av den ytterliggående islamistiske organisasjonen Hamas.

(NTB)

FLAGGER: George W. Bush støtter nå en palestinsk stat på en måte en republikansk president i USA aldri har gjort før.