Den tyske regjeringens to frontfigurer møttes i SPD-hovedkvarteret Willy-Brandt-Haus og erklærte overfor det som var igjen av SPDs valgvake at de ville fortsette å regjere Tyskland.

— Regjeringen fortsetter - i landets interesse og i det gode samarbeidets ånd, sa Joschka Fischer.

De Grønne sikret flertall for regjeringen ved å gå sterkt frem sammenliknet med forrige valg. Normalt taper små partier på å være "juniorpartnere" i en regjering, de store får æren. Men denne gangen var det omvendt, og det anerkjente også kansler Gerhard Schröder.

— Vi går inn i de nye koalisjonsforhandlingene uten overlegenhetsfølelse, sa SPD-kansleren i natt.

Nedgang for SPD

Tross en klar nedgang sammenliknet med 1998, reddet SPD selv æren på tampen av opptellingen ved likevel å bli største parti. Både CDU/CSU og SPD endte på 38,5 prosent, men SPD fikk noen få mandater mer i Forbudsdagenen.

Totalt får SPD og De Grønne 307 plasser i parlamentet mot 297 for CDU/CSU og Fridemokratene (FDP). På landsbasis skilte så lite som 8.864 stemmer de to blokkene, ikke all verden i et land med 61,2 millioner stemmeberettigede.

Endelig om to uker

Alt dette etter det foreløpige, offisielle valgresultatet. Det endelige er ventet om to uker. Fra München sa Edmund Stoiber seg fornøyd med CDU/CSUs resultat og med sin egen innsats.

— Denne regjeringen sitter ikke lenge, spådde han. Det skal nevnes at Edmund Stoiber tross alt brakte CDU/CSU et stykke opp fra det begredelige resultatet på 35,4 i 1998. Littegrann seierherre ble han.

Tyskernes valgdrama begynte annerledes. Valgdagsmålingene klokken 18 hevdet at CDU/CSU ville bli det klart største partiet. En halvtime senere sendte TV-selskaper ut prognoser om at Edmund Stoiber kom til å bli kansler.

Nesten dødt løp

Snart vippet det tilbake igjen og i time etter time lå blokkene nesten likt i opptellingen. Men fra 22-tiden og utover begynte de fleste å regne med gjenvalg for regjeringen. At SPD greide å bli største parti til slutt, ble derimot ikke klart før nå i morges.

Mens De Grønne gjorde det langt sterkere enn ventet, etter å ha vært ganske anonyme i valgkampen, var det omventdt for FDP. Fridemokratenes partisjef Guido Westerwelle, som var smilende høyt og lavt under hele valgkampen, la for en gangs skyld ansiktet i alvorlige folder da resultatet var klart.

— Valgresultatet er en stor skuffelse for oss, sa han.

FDP gikk litt frem sammenliknet med valget i 1998, men mye mindre enn ventet. Årsaken til "kollapsen" kan være bråket omkring nestleder Jürgen Möllemann, som er blitt anklaget for antisemittisme. Et samlet sentralstyre i FDP oppfordret i går Möllemann til å trekke seg. Den tidligere statsråden svarte med å ta betenkningstid til i dag.

Eks-kommunister ut av parlamentet

Enda verre var det hos PDS, partiet som ble dannet på ruinene av av kommunistpartiet i det tidligere Øst-Tyskland. De mister sin sterke representasjon i Forbundsdagen med en tilbakegang på en prosent. Noen ganger er ett prosentpoeng mye, særlig når det er sperregrenser inne i bildet.

VANT I NATT: Gerhard Schröder kunne slippe jubelen løs i natt
FOTO: SCANPIX