KENT OLSEN

Den tyske utenriksministeren Joschka Fischer spilte på slagferdig sjarm overfor tv-publikum — velgerne - for politisk å slippe godt ut av knipen da han ble avhørt i den såkalte visumskandalen i går.

— Bare skriv at Fischer er skyldig, sa han.

— Du vil helst bli ferdig nå, repliserte lederen for den parlamentariske undersøkelseskommisjonen, Hans-Peter Uhl fra CDU. - Så lett slipper du ikke.

Fischers innledning varte i to timer og 18 minutter. Som vanlig gikk den oratorisk begavede Fischer offensivt til verks og beskyldte den borgerlige opposisjonen for å misbruke visasaken i valgkamp og kun å interessere seg for å ville velte ham.

Fischer påtok seg hele ansvaret for tabben og innrømmet å ha begått feil. Utenriksministeren forsøkte å bringe sine feil inn i en sammenheng med sin langsiktige politikk og storslåtte resultater som han ifølge sin egen vurdering hadde nådd, bl.a. i Kosovo og Afghanistan, og håndteringen av tsunamikatastrofen.

Opposisjonen så Fischers uttalelser som en «politisk innrømmelse» av at han ikke klarte å lede et departement. Men i de etterfølgende 10 timer (!), som høringen varte, hadde opposisjonen problemer med å spidde Fischer, som hadde en utsøkt evne til å skli utenom og ha bemerkelsesverdige hull i erindringen, når det ble kritisk.

I HARDT VÆR: Tysklands utenriksminister Joschka Fischer.<p/> FOTO: REUTERS