Mennene er tatt for å ha planlagt en nær forestående selvmordsaksjon et sted i Europa, sier politimester Jørn Bro i Glostrup. Han vil verken bekrefte eller avkrefte at angrepet skulle finne sted i Danmark, men sier politiet valgte å slå til torsdag for å unngå at mennene rakk å sette planene sine ut i livet.

Det er første gang det tas ut siktelse med hjemmel i den nye terrorparagrafen i straffeloven i Danmark, men ifølge avisen Jyllands-Posten kan det være flere pågripelse i emning i landet.

— Begrunnet Domstolen i Glostrup holdt lukkede dører da de fire torsdag ble varetektsfengslet i Brøndby frem til 16. november.

— Det er en begrunnet mistanke om at de var i ferd med å planlegge en terroraksjon, sier Bro.

Alle de fire er av utenlandsk opprinnelse, men har vokst opp og har bopel i Danmark. Ifølge nyhetsbyrået Ritzau er de fra Midtøsten, og kun én av dem er dansk statsborger.

Politiet opplyser at de har funnet ytterliggående muslimsk litteratur hjemme hos de siktede ungdommene.

Innadvendte To av mennene bor i Brøndby, en bor i København og en i Frederiksberg, og ingen av dem skal ha vært i politiets søkelys tidligere. Jørn Bro beskriver mennene som innadvendte og stillferdige.

— De er ikke av den vanlige typen som tiltrekker seg politiets oppmerksomhet. Det er snakk om fire unge og innadvendte menn som er svært opphengt i sitt religiøse liv. Det kan man se på livsstilen deres, klesstilen deres og besøkene i moskeene i København, sier Bro.

Den siste tiden skal de imidlertid ha blitt så radikale i sin tro at familien til to av dem har uttrykt bekymring. Tre av mennene bor fremdeles hjemme hos foreldrene, og ifølge politiet er flere av familiene «mer verdslige».

Tips fra Balkan Ifølge avisen Politikens nettutgave ble de fire pågrepet etter at det 19. november ble funnet store mengder sprengstoff på Balkan. Som følge av pågripelser i denne aksjonen ble dansk etterretning gjort oppmerksom på mennene som nå er varetektsfengslet.

Politiaksjonen mot de fire startet torsdag morgen, og det er gjort beslag i PC-er, mobiltelefoner, DVD-er og dokumenter. Politiet fant også om lag 200.000 kroner i dansk og fremmed valuta.

I alt 25 personer ble tatt med av politiet i aksjonen, først og fremst familie og venner av de fire mennene. Alle med unntak av de siktede ble løslatt i løpet av dagen.