— Det fantes ikke oksygen i tanken. Da arbeiderne gikk ned, mistet de bevisstheten og omkom, forklarer den lokale fagforeningstoppen Esteban Vàzquez til den spanske avisen El Mundo.

Oksygenmangelen skal skyldes en feil i kjøleanlegget på skipet. De omkomne er tre menn og en kvinne i alderen 30 til 40 år. De var innleid arbeidskraft som ikke vanligvis arbeidet på verftet, og tre av dem drev med rengjøring av skipet. Den fjerde arbeidet som sveiser.

— De tre renholdsarbeidere gikk ned i tanken ved 7-tiden i morges, og fikk umiddelbart problemer. Sveiseren omkom da han forsøkte å hjelpe dem, ifølge Esteban Vàzquez.

Skal sjøsettes 25.mai

«Roald Amundsen» skal etter planen døpes og sjøsettes 25. mai.

Informasjonsdirektør Birgitte Frisch i Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO), som er ansvarlig for fregattprosjektet, sier til Bergens Tidende at det er for tidlig å si om ulykken vil få konsekvenser for ferdigstillingen.

— Verftet, spansk politi og spansk arbeidstilsyn vil undersøke hva som skjedde. Vi har ikke noe ansvar så lenge skipet er under bygging, men som oppdragsgiver er det klart at vi stiller strenge sikkerhetskrav. Vi har gjennomgang av HMS (helse, miljø og sikkerhet) annenhver måned, og har hatt mye fokus på sikkerhet under arbeid i tankene, sier Frisch.

Feil i kjølesystemet

— Det norske personellet involvert i dette byggeprosjektet har forlatt fregatten, sier byggelederen for prosjektet i Spania, kommandørkaptein Terje Nylund.

Spanske etterforskere var i hele dag om bord i fartøyet, som bygges ved det spanske verftet Navantia.

Det ble først meldt at det hadde vært en eksplosjon om bord, men dette avviser Forsvarets logistikkorganisasjon.

— Det eneste vi vet er at det ikke har vært noen eksplosjon eller brannutvikling, og at verftet nå undersøker nøye hva som er årsaken til denne ulykken, sier sjef for Forsvarets Logistikkorganisasjon, generalmajor Trond Ragnarsøn Karlsen.

— Forsvaret har sendt kondolansetelegram til verftets ledelse. Det er en tragisk ulykke, og vi vet ennå ikke årsaken, sier generalmajor Karlsen.

Det er snart ett år siden forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H) var gudmor for den første fregatten som ble bestilt fra det spanske verftet, KNM «Fridtjof Nansen».

Det er bestilt fem fregatter og i 2010 skal samtlige være operative. Fregattprosjektet har en totalkostnad på 20 milliarder kroner.