05.18 kom den endelige bekreftelsen: Demokratenes Barack Obama blir USAs president i fire nye år.

Men hvordan vil verdens mektigste mann styre verdens mektigste land, nå som han slipper å tenke på gjenvalg?

— Vanligvis vil presidenten slipper seg mer løs i den andre perioden, noe jeg tror Obama tildels vil gjøre, sier Gunnar Grendstad, USA-forsker og professor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen.

Han tror Obamas store prosjekt mellom 2013 og 2017 blir å sørge for at hans helsereform blir fullstendig innført og får satt seg i det amerikanske samfunnet.— I tillegg må han løse imigrasjonsproblemet, og sørge for at noe gjøres med den store gruppen papirløse innvandrere i USA, mener Grendstad.

- Dette er Obamas agenda

Obama har gjennom valgkampen vært vag på hvilke store saker han skal vie sin oppmerksomheten til, dersom han skulle bli gjenvalgt.

Hans politiske motstandere og allierte har imidlertid blitt enige om følgende fire hovedpunkter, ifølge Washington Post:

  • Obama vil satse hardere på å få gjennom lovgivning som kan bekjempe globale klimaendringer.
  • Presidenten gikk i mai offentlig ut og sa han støttet homofile ekteskap. Det spekulerer, både blant poltiiske venner og fiender, at han vil bruke sin andre periode til å gjøre homoekteskap lovlig i hele USA.
  • Obama har vært klar på at han vil gjennomføre en større reform av innvandringslovgivningen, for å gjøre noe med den store gruppen papirløse innvandrere i landet - spesielt i sørstatene.
  • Han vil gjennomføre sin store helsereform, også kjent som Obamacare, som ikke vil være fullt ut implementert før i 2016.
  • Det som imidlertid blir mest interessant er å se i hvor stor grad Obama klarer å samarbeide med Kongressen, sier professor Grendstad.

Store forhåpninger blant fansen

I de tidligere morgentimene norsk tid var stemningen euforisk på Demokratenes hovedkvarter i Chicago, hvor Obamas valgvake ble holdt.

Obamas lojale støttespillere og fotsoldater var klare på hva de ønsket seg i den neste presidentperioden, selv før seieren var offisielt innkassert.

— Jeg tror vi vil se en annerledes og mer åpen Obama, som kan slippe seg mer løs politisk og være den han egentlig er, sier pastor Roy Allen til bt.no.Det samme tror skuespillerinne Angela Besset, som har jobbet for Obama-kampanjen siden 2008.

— Jeg håper Obama vier presidentperioden sin til et bedre utdanningssystem i USA, i tillegg til å få ordentlig fart på økonomien igjen. Samtidig håper jeg at han får til å samarbeide skikkelig med Kongressen, sier Besset.

Akkurat det kan bli Obamas tøffeste nøtt i årene som kommer, mener USA-kjenner, forfatter og Minervaskribent Jan Arild Snoen.

— Vi har den samme presidenten, det samme Senatet og det samme Representantenes Hus. Det er ikke mye som har forandret seg i USA i natt. Det vil fortsatt være samarbeidsproblemer og sterk polarisering mellom Demokratene og Republikanerne, mener Snoen.

Fanget av omstendighetene

Snoen mener Republikanernes kontroll over Representantenes hus vil hindre Obama fra å gjennomføre store politiske endringer i et land som tradisjonelt sett er mer konservativt og individualistisk enn sine europeiske motstykker.

— Siden balansen er blitt som den er blitt, vil han ikke ha mulighet til å gjøre radikale grep, sier USA-eksperten.

David Frum, kommentator i CNN og Newsweek, sier i en CNN-kommentar at Obamas andre periode vil ligne på de siste periodene til George W. Bush, Bill Clinton og Ronald Reagan.

Blant annet varsler han en hard batalje mot republikanerne i Huset om skattekuttene til George W. Bush, som går ut til nyttår. Politisk strid blir det også om hvordan USA skal få sin økonomi

på fote igjen.— I likhet med forgående presidenten, vil resten av Obamas tid i embetet bli formet av begivenheter han ikke har kontroll på selv, mener Frum, som mener at Irans kontroversielle atomprogram vil være styrende for USAs utenrikspolitikk de neste fire årene.

Det kommer alltid et valg

Are Tågvold Flaten, statsviter og redaktør for amerikanskpolitikk.no, betegner amerikansk politikk etter valget som status quo.

— Obama kommer tilbake til et splittet Washington, hvor han må kompromisse med republikanerne på samme måte som før, mener Flaten.

Selv om Obama slipper å tenke på flere presidentvalg, kommer det alltid et nytt valg for Demokratene.

— Det er mellomvalg igjen i 2014, og partistrategene er alltid opptatt med å tenke på neste valg, sier Flaten.