Det var Andreas Eldjarn, Simen Tokle, Trond Andre Bolle og Cristian Lian som ble drept i Afghanistan søndag, melder Forsvaret.

Angrepet skal ha skjedd i al-Mar i Faryab-provinsen, like før klokken 15.00 norsk tid søndag ettermiddag, får Aftenposten.no opplyst.

Kystjegere

Tre av de dreptesoldatene tilhørte Kystjegerkommandoen. Fjerdemann, orlogskaptein Trond Andre Bolle, var fra marinejegerkommandoen.

Soldatene i Faryab-provinsen har som en av sine viktigste oppgaver å fjerne veibomber, et oppdrag de ifølge VG har jobbet med i hele vår.

Det var også Kystjegerkommandoen (KJK) som var i kamper 2. mai i år i Ghowrmach-distriktet i grenseområdene mellom Badghis— og Faryab-provinsen. Her ble ni norske soldater såret.

I tillegg til å fjerne og destruere veibomber skal KJK ha jaktet spesielt på nettverkene som organiserer utplassering av veibombene. Veibomber er en av de største truslene mot soldatene i Nord-Afghanistan.

Ifølge avisen har norske soldater arbeidet i små enheter med god kunnskap om lokale forhold og lokale maktpersoner. Disse enhetene har stått i spissen for det farlige arbeidet med å karlegge veibombe-nettverkene.

En kilde sier til VG at gruppene viste gode resultater og at arbeidet deres har spart mange sivile liv.

«Dette er tungt»

Dette er det dødeligste angrepet på norske soldater siden invasjonen av Afghanistan i 2001.

— Det er med stor sorg jeg mottar meldingen om at vi har tapt fire soldater i tjeneste i Afghanistan i dag, sa forsvarsministeren som var tydelig beveget i situasjonen. Hun snakket sakte og med tårer i øyekroken.

— I dag er Norge hardt rammet. Dette er tungt, og det minner oss på den risikoen som ligger i oppdraget, sa en tydelig preget Faremo.

— Vi gjør alt som står i vår makt for å forhindre tap av liv, men vi kan dessverre aldri gardere oss fullt ut, noe vi er minnet om i dag på en grusom måte, la hun til.

Forsvarssjef Harald Sunde sa på pressekonferansen at Norge har mistet fire av sine beste soldater.

— Det var en patrulje fra stabiliseringsstyrken i Maimana som ute på oppdrag ble rammet av en veibombe som rammet et av kjøretøyene, et pansret Iveco-kjøretøy. Men livet sto ikke til å redde for de fire som var om bord. Helikopteret rykket raskt ut, og kjøretøyet og de omkomne ble fraktet tilbake til den norske leiren, sa Sunde.

Han la til at det ikke var flere om bord i kjøretøyet enn de fire som omkom.

Taliban påtar seg ansvaret

Området hvor det skjedde ligger like sør for den norske basen i Maimana.

Taliban tar i en melding på seg ansvar for angrepet. Meldingen er lagt ut på et nettforum som ofte brukes av militante islamister.

I meldingen står det også at kjøretøyene ble etterlatt på stedet etter at soldatene ble fraktet fra området. Ingen opprørere skal ha blitt drept i angrepet, ifølge meldingen.

Kommunikasjonsrådgiver Kjetil Eide i Forsvarets operative hovedkvarter sier til Aftenposten.no at det nå jobbes intenst for å finne ut mer om det som har skjedd.

— Pårørende skal også varsles, sier han.

Hentet til leiren Det var ikke flere personer enn de fire drepte i bilene, ifølge forsvarssjef Harald Sunde.

— De er blitt hentet med helikopter tilbake til den norske leiren. Også kjøretøyet er blitt hentet tilbake, opplyste Sunde.

Generalløytnant Bernt Iver Ferdinand Brovold, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, kommenterer angrepet slik:

— Vår viktigste jobb akkurat nå er å ta vare på medsoldatene til de drepte. Det er klart dette går veldig inn på oss. Våre tanker går spesielt til de drepte soldatenes pårørende, sier han i en pressemelding.

Soldatene skal ha vært på en veipatrulje i Faryab-provinsen da det smalt klokken 15 norsk tid.

Utfordrer opprøret

93 utenlandske soldater er drept i Afghanistan denne måneden, og juni er dermed blitt den verste måneden for de internasjonale styrkene siden invasjonen for snart ni år siden.

313 utenlandske soldater er drept i årets seks første måneder, mot 520 i hele fjor.

En talsmann for den NATO-ledede ISAF-styrken mener det høye tapstallet i juni er et resultat av at kampen mot Taliban og andre opprørere nå er trappet opp.

— Takket være styrkeoppbyggingen har vi vært i stand til å utfordre opprøret og Taliban i områder der de ikke har blitt utfordret på mange år, sier brigadegeneral Josef Blotz.

— Det er en av årsakene til at vi har opplevd noe flere voldshandlinger de siste dagene og ukene. Beklageligvis har dette også ført til høyere tapstall, sier Blotz.

Lederen for den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA, Leon Panetta, medgir at kampene blir stadig hardere i Afghanistan.

— Vi gjør fremskritt, men det er tøffere og går saktere enn noen på forhånd hadde trodd, sier Panetta til fjernsynsstasjonen ABC.

Vendepunkt Britenes forsvarssjef, general David Richard, mener at krigen nå har nådd et vendepunkt og tar til orde for snarlige forhandlinger med Taliban.

— Dersom man ser på tidligere kriger der man har forsøkt å bekjempe opprørere, har man alltid nådd et punkt der man har begynt å forhandle med hverandre, trolig via mellommenn til å begynne med, sier Richard til BBC.

— Men samtidig må vi fortsette å arbeide som vi gjør, både militært og ut fra styrings- og utviklingsperspektiv, for å forsikre Taliban om at vi ikke gir opp, sier han.

Det er nå 140.000 utenlandske soldater i Afghanistan, de aller fleste av dem amerikanske, og tallet vil nå 150.000 i august.

Saken oppdateres.