Forsvarsministeren tar situasjonen opp i NATO.

Fem norske soldater ble lettere skadd da angriperne kastet håndgranater og avfyrte skudd.

– Demonstrantene kastet håndgranater mot kontorene til et norskledet gjenreisingsteam i byen Maimana, som er hovedstad i Faryab-provinsen. Dermed utviklet den fredelige markeringen seg til en voldelig episode, sa Fayabs viseguvernør Sayed Ahmad Sayed til nyhetsbyrået AFP.

Politiet skjøt

Fire av angriperne ble drept og ytterligere 18 såret da afghansk politi åpnet ild for å spre den aggressive menneskemengden.

ISAF-soldatene hadde da forsøkt å spre mengden ved hjelp av tåregass, gummikuler og varselskudd i lufta.

Antallet angripere ble først oppgitt til 200-300, men AFP oppgir seinere at antallet var rundt 700. Reuters sier at 1.000 mennesker deltok i angrepet. Demonstrantene skal også ha angrepet FN-representasjonen i Maimana.

Demonstrantene skal ha kastet bensinbomber og stein mot ISAF-leiren.

– Politiet måtte skyte. Noen folk er ute etter å forstyrre sikkerheten, og noen brukte våpen, sier politiets talsmann Azim Hakimi til Reuters.

Opp i NATO

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) vil ta opp sikkerheten for de norske styrkene i Maimana med forsvarsministrene i NATO.

– Det er naturlig at vi etter en situasjon som dette drøfter om denne styrken må forsterkes ytterligere. Det kommer vi til å se på de neste dagene, og jeg kommer til å ta dette opp på et forsvarsministermøte i NATO torsdag, sier Strøm-Erichsen til NTB.

Flystøtte

To jagerfly fra ISAF-styrken i Kabul ble satt inn og skjøt varselskudd mot demonstrantene, men ble etter hvert erstattet av to amerikanske A10-fly, som deltar i den amerikanskledede Operation Enduring Freedom.

Soldater fra ISAFs Hurtige utrykningsstyrke ble også fraktet til Maimana med fem helikoptre. Fire fraktet britiske soldater, mens et femte skulle brukes til å evakuere sårede.

Onsdag ankommer fire norske F16-jagerfly til Kabul, og Strøm-Erichsen mener hendelsen tirsdag demonstrerte hvorfor det er nødvendig å ha norske jagerfly i Afghanistan.

– Det er nettopp derfor jagerflyene er så viktig. De støtter personalet på bakken og har i utgangspunktet en avskrekkende effekt. De kan også gi informasjon til personellet på bakken, sier Strøm-Erichsen.

Kan skyte

– I et land som Afghanistan, med store avstander, og dårlige veier og infrastruktur, er fly det mest realistiske og hensiktsmessige middelet til raskt å støtte bakkemannskaper, sier forsvarssjef Sverre Diesen til NTB.

– Det gjelder også å skyte på angripere?

– Ja, selvfølgelig, sier forsvarssjefen.

Norske hjelpeorganisasjoner evakuerer medarbeidere fra Afghanistan på grunn av sikkerhetssituasjonen.

– Vi trapper ned virksomheten, men holder den i gang etter beste evne med redusert bemanning, sier utenlandssjef Jens Mjaugedal i Flyktninghjelpen.

– Vi holder vårt norske personell utenfor Afghanistan, sier utenlandssjef Knut Christiansen i Kirkens Nødhjelp, men håper at de kan være tilbake til helgen.

Ingen sivile innblandet

Det er ingen sivile nordmenn i Maimana i Afghanistan, opplyser charge d’affaires Carsten Carlsen i Kabul til NTB.

Uroen om Muhammed-karikaturene er helt ny i Afghanistan, sier han.

– Dette har blusset opp etter hendelsene i Midtøsten i helgen. Det var helt rolig her fram til lørdag, og Muhammed-tegningene var ikke noe sentralt tema i fredagsbønnene.

SCANPIX