De tre fagdommerne fant den pensjonerte obersten Byron Lima Estrada, hans sønn og medarbeider, kaptein Byron Lima Oliva og tidligere livvakt for presidenten, Jose Obdulio Villanueva skyldig i drap og dømte hver av dem til 30 års fengsel.

Prest dømt Den katolske presten Mario Orantes fikk 20 år for medvirkning, mens hushjelpen ble frikjent.

Gerardi ble funnet slått i hjel i sitt hjem 26. april 1998 like etter at han hadde fullført en rapport om alle de 200.000 drepte i borgerkrigen. De militære måtte bære brorparten av skylden.

Det at Gerardi ble drept så tett opp til offentliggjøringen av rapporten gjorde at saken fikk internasjonal oppmerksomhet.

Aktor truet på livet Saken er bitt utsatt i tre år. Aktorer, vitner og en dommer har måttet flykte fra landet på grunn av drapstrusler.

Hvorvidt myndighetene ville greie å gjennomføre saken er blitt sett på som en prøve på Guatemalas skjøre rettsvesen. Rettssaken begynte 23. mars, to dager etter et granatangrep på huset til en av dommerne. NTB

DREPT: Juan Gerardi ble funnet slått i hjel i sitt hjem 26. april 1998 like etter at han hadde fullført en rapport om alle de 200.000 drepte i borgerkrigen. De militære måtte bære brorparten av skylden. Foto: Scanpix