Selvmordsangriperen skal ifølge israelsk politi ha utløst en bombe i nærheten av en bensinstasjon i sentrum av kystbyen Netanya, nord for den israelske hovedstaden Tel Aviv. Ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret for aksjonen, men angrepet kommer dagen etter at den religiøse palestinske motstandsbevegelsen Hamas truet med nye selvmordsaksjoner.

Hamas kunngjorde lørdag at de er klare til å gå til selvmordsaksjoner, etter at israelske myndigheter varslet hardere militære reaksjoner mot det palestinske opprøret. Kunngjøringen kom bare timer etter at den israelske forsvarssjefen, Shaul Mofaz, sa at Israel vil intensivere kampen mot det palestinske opprøret.

I tillegg meldte Hamas at ti selvmordsaktivister fra organisasjonens militære ving, Izzedin al-Quassam, er klare til angrep når høyreleder Ariel Sharon blir statsminister. Han ventes å bli innsatt tidlig denne uken.

Hevn Rasende israelere angrep og såret en palestiner som befant seg i Netanya søndag. Angrepet var skulle være en hevneaksjon mot selvmordsbombingen i byen tidligere på dagen. Politiet etterforsker saken, etter at mannen ble innlagt på sykehus og måtte opereres for alvorlige hodeskader.

Selv mener Sharon at Yasser Arafats egne styrker deltar i de dødelige bombeangrepene som rammer Israel.

— Noen av Arafats mest tillitserklærte styrker deltar i disse angrepene. Dette er svært alvorlig i våre øyne, sa Sharon søndag.

Sikkerhet Den kommende statsministeren sier imidlertid at han vil finne metoder som kan gjenopprette tryggheten i Israel.

— Dette grusomme angrepet illustrerer behovet for at vi er samlet og enhetlige. Vi har en urolig periode i møte. Det styrker behovet for en nasjonal samlingsregjering, sa Sharon, ifølge en talsmann.

Sharon understreket selv senere på dagen at han vil finne metoder som garanterer sikkerheten til Israels borgere. Søndagens selvmordsangrep var det fjerde siden Sharon ble valgt til statsminister 6. februar.

— I det siste har vi vært vitne til et økende antall angrep. Men vi må vise utholdenhet. En annen type oppførsel vil tjene terroristene, og kanskje til og med oppmuntre dem, sa avtroppende statsminister Ehud Barak søndag.

Skylder på Arafat Viseforsvarsminister Ephraim Sneh sverget søndag at Israel vil ta de som er ansvarlige for selvmordsangrepene, samtidig som han la skylden på de palestinske selvstyremyndighetene.

— Vi vet hvem som er ansvarlige for denne typen terroraktivitet. De palestinske myndighetene er ansvarlige, fordi de har løslatt terrorister, sa Sneh.

Arafats selvstyremyndigheter løslot flere medlemmer til organisasjonene Hamas og Hellig Krig fra palestinske fengsel i starten på det fem måneder lange palestinske opprøret, hvor til sammen 430 personer er drept, de aller fleste av dem palestinere.

Bitre erfaringer «Hevn, hevn!», ropte de rundt 6.000 personene som samlet seg til begravelse i byen Nablus, for to av de tre palestinerne som ble drept av israelske soldater under sammenstøt på Vestbredden lørdag. Menneskemengden gjorde også krav på at det palestinske opprøret fortsetter, mens en modell av en israelsk buss ble brent.

— Aksjonen i Netanya viser at vi kan hevne israelerne. I dag har vi gravlagt enda to palestinere drept av den israelske hæren og israelske nybyggere. Hva forventer dere, spør den 35 år gamle Salah Abu Noor.

Palestinsk politi sier at den 20 år gamle Salah Audi ble skutt av israelske soldater lørdag. Vitner fra nærområdet skal ha sett soldatene ta seg inn i landsbyen Hawarreh og skutt en gruppe gutter. Mens den israelske hæren sier han ble drept i et sammenstøt med steinkastere.

NTB-AFP-REUTERS

TERRORAKSJON: Israelsk politi fjerner liket av den antatte palestinske selvmordsbomberen. Fire mennesker ble drept i eksplosjonen. (FOTO: REUTERS)