Skotsk politi bekrefter at fire personer er døde etter helikopterstyrten i går kveld. Tre av de omkomne har blitt hentet opp, mens det jobbes med å hente opp den fjerde.

— Vår medfølelse går til familiene i denne vanskelige tiden. Alle de pårørende har nå blitt informert og blir tatt hånd om av et kriseteam, sier Malcolm Graham ved politet i Skottland i en pressemelding.

De fire omkomne er tre menn og én kvinne fra Storbrittania, Duncan Munro (46), Sarah Darnley (45), Gary McCrossan (59) og George Allison (57).

- Gikk raskt

Helikopter i vannet.jpg
Peter Hutchison, Shetland News.

Helikopteret var i ferd med å frakte oljearbeidere fra riggen "Dolphin Borgsten" til Sumburgh flyplass da det gikk ned utenfor kysten av Shetland like før 19.30 norsk tid fredag. Totalt 18 personer var ombord i helikopeteret av typen Super Puma AS332 L2 fra helikopterselskapet CHC.

Fjorten av dem ble fraktet til Gilbert Bain Hospital i Lerwick for behandling. Ingen av disse skal være livstruende skadd. Ni av disse ble holdt over natten for observasjon.

En av de overlevende forteller at det hele skjedde veldig raskt.

— Han forteller at helikopteret virket å miste all kraft og det var ikke tid til å forberede seg. De falt bare ned i sjøen. Han satt ved vinduet og kom seg ut da helikopteret veltet, sier den overlevendes mor tilSky News.

Politiet i Skotland melder at det nå vil bli etterforskning for å finne ut hva som har skjedd.

Innstilte flyvninger

Helikopteret var av typen Super Puma L2 og brukes til å frakte personell til Nordsjøen. Selskapet CHC Helikopter Service har fem av typen i Norge, og 9 i Storbrittania.

Selskapet har suspendert alle flyginger med denne typen helikopter inntil videre.

— Vi har vedtatt å foreløpig innstille flyvninger med den helikoptertypen som falt ned. Det vil bli vurdert fortløpende når de blir gjenopptatt. jeg tror det kan bli ganske fort, sier kommunikasjonsrådgiver Svein Thompson i CHC til BT.

Lørdag formiddag vet selskapet fortsatt ikke hva som skjedde med ulykkeshelikopteret.

— Vi vet at det har vært et teknisk problem, men ikke hva. Det er ingenting som tyder på at det er feil ved noen av de andre helikopterne av sammen type, sier Thompson.

Andre ulykker

Selskapet hadde i fjor to ulykker med en annen helikoptermodell, Super Puma EC 225. Til sammen et trettitalls personer var om bord, men ingen omkom.

— Det skjedde to ganger at helikoptre av den typen måtte lande på sjøen på grunn av feil på girkassen, sier Thompson.

Helikoptertypen har vært på bakken i 9 måneder, men skal nå tas i bruk igjen da feilen er fikset.

I april 2009 omkom 16 mennesker da et Super Puma-helikopter styrtet i sjøen på britisk side av Nordsjøen mens det var på vei tilbake fra en plattform.