Den franske avisenLe Figaroskriver i dag at det franske legemiddelverket har funnet alvorlige bivirkninger av p-pillemerket Diane-35.

Bivirkningene blir beskrevet i et konfidensielt dokument, som avisen nå har fått tilgang til.

Syv omkomne

Fire av dødsfallene skal være knyttet til blodpropp etter bruk av Diane-35, og ytterligere tre dødsfall kan være tilknyttet bruken av legemiddelet, ifølgeReuters.

— Fire dødsfall skyldes venøs trombose relatert til bruken av Diane-35. For de andre tre dødsfallene er årsaken relatert til underliggende sykdommer disse pasientene hadde, uttalte en representant for franske myndihgeter overfor den franske avisen Figaro.

Diane-35 selges av legemiddelprodusenten Bayer og er autorisert i 135 land og markedsføres i 116 land.

I 2012 er det anslått at omtrent 315.000 franske kvinner ble behandlet med legemidelet eller andre generiske merker (som inneholder samme virkestoff).

Brukes også i Norge

Medisinsk fagdirektør i Statens Legemiddelverk, Steinar Madsen, sier til Aftenposten at også i Norge blir legemiddelet Diane benyttet.

-«Diane-35» i Frankrike er det samme som «Diane» i Norge, men her til lands selges legemiddelet også under navnet «Feminil» og «Zyrona». Antallet brukere i Norge i 2011 var 17.129, men sammenlignet med Frankrike er bruken omtrent dobbel så høy der, forteller han.

Madsen understreker at pillene i utgangspunktet ikke skal brukes som p-piller, men som et middel mot kviser, økt hårvekst og fet hud. Pillene inneholder et stoff som motvirker mannlige kjønnshormoner.

— Det skal bare brukes når man ikke kommer i mål med andre behandlinger med disse tilstandene, og innenfor et så kort tidsrom som mulig. Det er kjent at Diane medfører en høyere risiko for blodpropp, forteller han.

Alvorlige bivirkninger

— Det er et legemiddel som har vært diskutert flere ganger i europeisk sammenheng fordi det er forbundet med en noe høyere risiko enn med andre piller, sier Madsen.

Han er usikker på om det er registrert dødsfall til bruken av legemiddelet i Norge.

— Men det har vært registrert alvorlige bivirkninger også her til lands.

Han synes antallet kvinner som bruker Diane-35 i Frankrike virker svært høyt.

— De bruker pillene på en helt annen måte enn i Norge. Her er det et lite preparat, og det virker som at man i Frankrike har et litt for høyt forbruk og at man dermed får en del alvorlige bivirkninger enn det burde være.

Misttanke om kreftfremkallende

I 1994 var Diane-35 en av de mest solgte p-pillene i Tyskland, men fikk innskrenkede bruksområder i landet utover på midten av 90-tallet etter mistanke om at det kunne være kreftfremkallende, skrev Dagens Næringsliv i en artikkel i 1995.

Franske myndigheter har, som følge av dødsfallene, startet undersøkelser rundt legemiddelet, melderReutersi dag.

P-PILLER: -«Diane-35» i Frankrike er det samme som «Diane» i Norge, men her til lands selges legemiddelet også under navnet «Feminil» og «Zyrona».