Fire afghanske byer ble i natt og i morgentimene angrepet med jagerfly, raketter og bombefly. Drønnende eksplosjoner og antiluftskyts kunne høres i Kabul, Kandahar, Jalalabad og Herat.

10 millioner miner

Ved 08.00-tiden ble det meldt at et senter for minerydding ble truffet utenfor Kabul. Fire lokale FN-ansatte er.

Minerydding har vært FNs førsteprioritet i Afghanistan de siste årene. Sovjetiske styrker la igjen anslagsvis 10 millioner miner. Det antas at mellom 15 og 20 afghanere blir drept eller hardt skadet av miner hver eneste dag.

Bombing i grålysningen

Ifølge amerikanske myndigheter ble angrepene i natt rettet mot antiluftskyts-installasjoner og kommandosentralene til Taliban-regimet og terrororganisasjonen al Qaeda, ledet av Osama bin Laden.

Den andre angrepsbølgen varte lenger enn de første bombetoktene natt til mandag. Klokken 08.00 norsk tid ble det fremdeles meldt om eksplosjoner i Kandahar — Afghanistans neste største by og maktbasen til Taliban-regimet. Også i hovedstaden Kabul falt bombene fremdeles tirsdag morgen.

Ifølge CNN er det bare amerikanske styrker som nå angriper Kabul og Kandahar. Mandag deltok også britiske styrker.

Tv-kanalen melder også at flere av rakettene som nå avfyres har påskriften «NYPD» eller «FDNY», en påminnelse om terroraksjonen i New York 11. september.

31 treff

USAs angrep på Afghanistan er foreløpig er luftkrig, men det er ingen grunn til å tro at den blir kortvarig. Hensikten er å først bombe Taliban-regimets militære kapasitet sønder og sammen. Deretter sendes spesialstyrker inn i Afghanistan for å lete i fjellene etter Osama bin Laden, verdens mest ettersøkte mann.

— Krigen kan vare i flere år, sier den amerikanske forsvarsministeren Donald Rumsfeld.

Mandag traff amerikanske bomber og raketter 31 mål, ifølge det amerikanske forsvaret. Opplysningene om at amerikanske fly ble skutt ned, tilbakevises som vanlig på det sterkeste.

FN-RUINER: Et senter for minerydding ble bombet sønder og sammen i natt. Fire FN-ansatte skal være drept, ifølge vitner.
FOTO: REUTERS