Hilde Kristin Strand

— Bruk solkrem! er det enkle rådet fra veterinærer i Bergen.

Både hunder og katter kan bli solbrent. Verst rammer solen dem med kort, lys pels. Derfor bør også eierne av minigriser passe på disse i solen.

— De populære bullterrierne er en av hundetypene som kan bli brent. Og de som har albinohunder og -katter må smøre disse, sier veterinær Synnøve Sanden ved Bergen Smådyrklinikk.

Pass på ørene og snuten

Det er spesielt ører og snute som er utsatt, men dyr med lite hår og pigmenter kan bli solbrent på resten av kroppen også.

— Det er veldig viktig å smøre hvite katter på ørene. I verste fall kan de utvikle en form for hudkreft etter en tid dersom de ikke blir passet på, sier Hanne Nilsen, veterinær ved dyreklinikken på Stend. Hun anbefaler faktor 20 til de firbeinte.

— Det er også viktig å huske at vanlige vinduer ikke stenger UV-stråler ute, så dyrene kan også bli solbrent innendørs, sier Nilsen.

Aloe vera til dyr

— Problemet med solbrente dyr er egentlig større i påsken og i vinterferien. Da er ikke dyrene vant til solen. Men om sommeren er sol og sjø en kombinasjon som gjør at også hunder kan bli solbrent, forteller Jannicke Jæger, veterinær ved Dyreklinikken Bergen Vest.

Rennende øyne kan også være et resultat av for mye soling.

De fleste hunder og katter passer på seg selv og søker skyggen når det blir for varmt. Men som oss tobeinte er det noen som frister lykken i solen litt for lenge. Får din firbeinte venn en ildrød farge og i verste fall blemmer, gjelder samme regel som for mennesker: Smør på aloe vera. Det finnes faktisk i egen dyrevariant.

<b>HUNDER TRENGER OGSÅ BESKYTTELSE:</b> Disse tøffe karene er moteriktig utstyrt med solbriller. I tillegg finnes det aloe vera-krem, capser, og olje som hindrer UV-stråling. Solkremen man smører dyrene med bør være uparfymert. <p/> ARKIVFOTO: FRITZ REISS, AP/SCANPIX