• Jeg så nettopp to føtter stikke opp fra de knuste bygningene, forteller Røde Kors-medarbeider Ola Skuterud fra flyktningleiren Jenin.

Hjelpeorganisasjoner slapp etter mange timers forhandlinger med Israel inn i flyktningleiren i Jenin tirsdag ettermiddag.

Massakre

Palestinerne har anklaget Israel for å ha stått bak en massakre i byen, men ingen uavhengige kilder har kunnet bekrefte omfanget.

Flyktningleiren huset mellom 14.000 og 15.000 mennesker.

— Det er ikke til å tro. Et stort område er rett og slett knust, bare grus og jernstenger, sier Ola Skuterud.

— Det er et stort område, la oss si 500x500 meter som er totalt ødelagt. Her lå boligene tett i tett. Det var nesten ikke gater mellom dem. Og nå er alt knust. Det spørs om vi noen gang får hvite hvor mange som er begravet her, sier Skuterud, som kunne se lik stikke opp av ruinene.

— Jeg så nettopp to føtter, men vet ikke om det var en eller to døde, sier han.

Folk titter fram

Et lite stykke utenfor det totalraserte området, er det imidlertid liv.

— Her går unger barbeint i grusen, de blør fra føttene, men det bryr de seg visst ikke om nå. Gutter bruker el-ledninger som tarzan-lianer, og folk stikker fram fra verandaene. Noen sitter og røyker. De er tydelig glade for å se at vi er her. Men husene er delvis sterkt ødelagt også her, forteller Skuterud.

Skuterud, som leder arbeidet til Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger ankom leiren tidlig tirsdag morgen. Det tok timer før israelerne lot hjelpeorganisasjonen komme inn i selve flyktningleiren der det i forrige uke raste harde kamper.

Rundt 20 hjelpearbeidere fra Røde Kors slapp tirsdag ettermiddag inn i leiren. Oppgaven er først og fremst å fokusere på å finne overlevende, og et førstehjelpsteam er på plass. I følge den israelske avisen Haaretz er det registrert mennesker som har ropt om hjelp inne fra ruinene.

(NTB)

RUINER: Flyktningleiren Jenin ligger i ruiner. Et ukjent antall mennesker ligger døde i ruinene.
Foto: Reuters/Scanpix