-Dette er en forbrytelse som savner sidestykke i Finland, sier statsminister Paavo Lipponen.

Syv mennesker ble drept i den voldsomme eksplosjonen. Flere enn 60 ble skadd. Finland er i sjokk etter hendelsen, og de drepte ble lørdag hedret i en minnegudstjeneste.

Terror eller galskap?

Sjokket etter angrepet ble ikke mindre da finsk politi lørdag ettermiddag gikk ut med informasjon om at det kan ha vært en av de drepte som sto bak angrepet. Mannen, som var finsk og i 20-årene, bodde i hovedstadsområdet. Men finsk kriminalpoliti kan ikke si noe om motivet for bombeangrepet.

Lørdag var det derfor fortsatt høyst uklart om eksplosjonen var utført av en sinnssyk person eller om angrepet var en målrettet terrorhandling. Senteret var fullt

Bomben gikk av like før klokken 19.30 finsk tid. Kjøpesenteret var smekkfullt, ikke minst av barnefamilier. Øyenvitner beskrev like etter overfor finsk radio en kaotisk situasjon inne i senteret.

-Det ligger blodige mennesker i trappene, et barn sitter alene, føttene hans er blodige, her er mange skadde, beskrev reporteren for den finske svenskspråklige rundradioen.

Kjøpesenteret Myyrmanni som ligger i Vanda like utenfor Helsingfors, er Finlands nest største kjøpesenter. Det har 138 butikker og restauranter, og så mange som 2.000 kan ha vært inne i senteret da det smalt.

Rundt 60 skadde

Rundt 60 mennesker ble sendt til sykehus med til dels alvorlige skader etter eksplosjonen. Lørdag formiddag sa overlege Eero Hirvenso ved sykehuset i Helsingfors til det finske nyhetsbyrået FNB at samtlige skadde da ble antatt å være over den mest kritiske situasjonen.

Den finske regjeringen ble lørdag kalt inn til krisemøte. Statsminister Paavo Lipponen (Sosialdemokratene) lover at regjeringen vil sørge for at alle mulige ressurser settes inn for at den eller de skyldige skal tas.

Lørdag ettermiddag ble det holdt en minnegudstjeneste i Myrbacka kirke for å minnes de døde. Finlands president Tarja Halonen utsatte lørdag en planlagt reise til Genève for å delta i gudstjenesten. (NTB)

SYV DREPT: Syv mennesker ble drept i eksplosjonen i kjøpesenteret Myyrmanni i Vanda utenfor Helsingfors. 63 personer er blitt behandlet på sykehus, blant dem 15 barn. Foto: REUTERS