Det ble først antydet at en løsning var i sikte. Politikere fra begge sider av gulvet i Kongressen var i ferd med å bli enige om en finanskriseplan.

Både Barack Obama og John McCain, de to presidentkandidatene, møtte presidenten i går sammen med andre politiske ledere i Kongressen.

Etter uroen i finansmarkedene ønsket president George W. Bush en plan hvor myndighetene kjøper ut råtne boliglån fra finansinstitusjoner i trøbbel, et oppkjøp som ville kostet amerikanske skattebetalere 700 milliarder dollar. Rundt 3800 milliarder kroner.

I stedet endte det i kaos.

«This sucker could go down»

The New York Times siterer president Bush, som idet han så planen smuldre opp foran øynene på seg, uttalte:

«If money isn’t loosened up, this sucker could go down.»

Bak lukkede dører overrasket den republikanske lederen i Kongressen, John A. Boehner fra Ohio, med å si at han ikke kunne støtte oppkjøpsplanen. Boehner vil at myndighetene skal spille en mindre rolle i krisehåndteringen.

Republikanernes presidentkandidat John McCain, som må støtte en kriseplan hvis det skal være håp om å få med resten av det republikanske partiet, nektet å ta stilling.

Ba på sine knær

Ifølge the New York Times brøt forhandlingene sammen sent i går kveld amerikansk østkysttid. Og stemningen var amper, med beskyldninger om partirytteri servert fra begge sider.

I Roosevelt-rommet like etter forhandlingene gikk finansminister Henry Paulson bokstavelig talt ned på kne foran Senatets Demokrat-leder Nancy Pelosi og ba henne ikke om å ødelegge for planen.

— Jeg visste ikke at du var katolikk, svarte Pelosi ifølge avisen, og la til:

— Det er ikke jeg som ødelegger, det er Republikanerne.

— Jeg vet. Jeg vet, sukket Paulson.

Senator Chris Dodd (Dem) avfeide hele forhandlingen som en redningsplanke til John McCains valgkamp.

JIM YOUNG
MITCH DUMKE