I dag jobber Huidobro på Historisk institutt som universitetslektor.

— Jeg fant kjærligheten i Bergen, sier meksikaneren om hvorfor han endte opp på våre kanter.

På 1990-tallet jobbet han som kameramann for et TV-selskap i Mexico. Han filmet under et lokalvalg da en journalistkollega ble skutt av politiet like ved.

— Jeg filmet det. Deretter løp jeg og fikk det sendt filmen til TV-stasjonen. Han ble såret i magen, men jeg rakk ikke å bli redd, sier Huidobro.

Han følger godt med på forholdene i hjemlandet, USAs nabo i sør, et demokratisk land som huset fotball-VM i 1986. Utviklingen for menneskerettighetene i landet har blitt verre de siste årene, mener Huidobro.

Han er ikke alene om å mene det.

Bortført uten lov

Human Rights Watch er blant annet svært kritisk til en ny lov som tillater myndighetene å holde mistenkte personer fengslet i 80 dager uten å utferdige en siktelse. Loven gjelder dem som er mistenkt for å delta i organisert kriminalitet.

Også Amnesty er kritisk til hvordan Mexico håndterer menneskerettighetene: Mennesker blir arrestert uten grunn, kvinner blir seksuelt misbrukt i politiets varetekt.

— Felipe Calderón (Mexicos president) har strammet kraftig til. Han fører en svært høyrevridd politikk, sier Huidobro.

Forfatteren og kvinneaktivisten Lydia Cacho Ribeiro fikk føle at man skal være forsiktig med hvem man kritiserer. Da hun anklaget en libanesisk-meksikansk forretningsmann for å være innblandet i en barnemishandlingssak, reiste han injuriesøksmål mot henne.

Guvernøren i delstaten Puebla sørget for at politiet fraktet henne fra Cancun til Puebla, en lovstridig bortførelse.

— Det er bare ett av mange eksempler, sier Huidobro.

Narkokrigen Militæret har overtatt mange av politiets funksjoner i deler av landet, i kampen for å få kontroll med den omfattende narkotikatrafikken i Mexico.

— Dette er ikke lov i henhold til konstitusjonen. Militæret skal ikke rettes mot Mexicos egne innbyggere, sier Huidobro.

Han har drevet feltstudier i Sinaloa, kjerneområdet til mange av narkobaronene i Mexico. De kriminelle har et dypt forankret feste i den lokale kulturen.

— Du finner egne bønnekapeller der for Malverde. Veggene er prydet med våpen, forteller Huidobro.

Malverde er kalt «narkohelgenen», en glorifisert banditt som ble skutt av myndighetene i 1909. Han er blitt de kriminelles store forbilde, og Malverde-dyrkelsen hjelper dem med å få forståelse i befolkningen for øvrig, ifølge Huidobro.

Fordi narkotikaindustrien stikker så dypt i lokal foklore, er den også svært vanskelig å bekjempe. Det går ut over menneskerettighetene, mener Huidobro.

— Nylig ble en gravid kvinne skutt og drept ved en militær kontrollpost mens hun prøvde å rømme fra kidnappere. Det er svært lovløse tilstander i Mexico akkurat nå, sier Huidobro.

Det siste året har 5000 meksikanere blitt drept. Mange av dem er ofre i krigen mellom staten, politiet og de militære, og de narkokriminelle.

Alter for Malverde i Sinaloa. FOTO: José Alejandro Huidobro-Goya.

Ørjan Deisz
REUTERS