Hjemmesiden hvor nederlandske Geert Wilders reklamerte for sin islamkritiske film, er blitt sperret av nettleverandøren.

På siden sto det tidligere at kortfilmen «Fitna» kommer snart, illustrert med et bilde av en forgylt koran. Nå kommer det i stedet en melding om at den amerikanske nettleverandøren Network Solutions undersøker om siden bryter med brukervilkårene.

– Network Solutions har mottatt en rekke klager angående denne hjemmesiden, som nå blir gransket, heter det.

Den nederlandske politikeren fra det innvandrerkritiske Frihetspartiet har planer om å legge ut filmen på internett i slutten av mars.

Ny sjanse på nett

En annen hjemmeside med et lignende navn har derimot dukket opp.

— Vi er på ingen måte knyttet til Geert Wilders eller partiet hans, og støtter ikke verdiene hans eller hans fascistiske syn på frihet, heter det på hjemmesiden.

Filmen vil likevel bli publisert på siden når den er tilgjengelig, loves det.

Ifølge politiken.dk har en muslimsk fjernsynskanal i Nederland tilbudt seg å vise filmen, mot at de får se den på forhånd og forsikre seg om at den ikke bryter mot nederlandsk lov. Wilders har avvist kravet som "uakseptabelt".

— Om nødvendig vil jeg distribuere DVD-er på torget, sa han i går ifølge politiken.dk.

Innholdet i den 15 minutter lange islamkritiske filmen er ikke kjent. Men den voldsomme debatten om filmen har fått nederlandske myndigheter til å heve terrorberedskapen og frykte for nederlandske interesser i den muslimske verden.

Frykter vold

– Jeg er 90 prosent sikker på at det blir vold, fordi det finnes folk som ikke tenker før de handler, sier arkitektstudenten Ali B, som NTB møter til ettermiddagsbønn i moskeen Mescidi-Aksa sentralt i Haag.

Den unge muslimen mener Wilders bør la være å offentliggjøre filmen, for å unngå vold og unødvendige konflikter.

– Myndighetene bør stoppe filmen. Når noen er så ekstreme, kan andre reagere like ekstremt tilbake, mener han.

– Rasist

Helt siden politikeren Wilders i november varslet at han laget en film om islam, for å vise religionens «sanne ansikt», har debatten rast rundt lederen av det høyreorienterte Frihetspartiet.

– Han er en svært diskriminerende politiker og hans standpunkter gjør ham i stadig større grad til en rasist, sier Alexander Pechtold til NTB.

Pechtold leder det sosialliberale partiet D66 og er blant Wilders skarpeste kritikere i nasjonalforsamlingen Tweede Kamer.

– Men selv om jeg ikke er enig med ham på noe område politisk, forsvarer jeg hans rett til å ytre seg. Om det er å lage film eller skrive en bok, eller hva som helst, sier Pechtold.

Wilders var en svært omstridt figur allerede før filmdebatten, kjent for å ha kalt Koranen en fascistisk bok og for å ha sammenlignet den med Hitlers «Mein Kampf».

Men den voldsomme debatten om filmen «Fitna» har fått nederlandske myndigheter til å heve terrorberedskapen og frykte for nederlandske interesser i den muslimske verden. Frykten er stor for reaksjoner lignende de Danmark opplevde etter Jyllands-Postens publisering av Muhammed-karikaturene i 2005.

Beskyttes

Allerede har demonstranter i Kabul brent nederlandske flagg og al-Qaida oppfordret til drap på Wilders, mens Syria, Pakistan og Iran har bedt nederlandske myndigheter gripe inn – på grunn av en film ingen har sett.

Wilders selv har tung politibeskyttelse døgnet rundt og lever delvis i skjul.

– Ingen vet hva som vil skje, det er noe av det som gjør debatten vanskelig. Vi vet ikke hvordan filmen er. Vi vet den skal publiseres på nettet, men vi vet ikke når, sier Sybrand van Haersma Buma til NTB.

Buma, som er det konservative regjeringspartiet CDAs talsmann for justis- og sikkerhetspolitikk, understreker at samtlige partier i Tweede Kamer støtter Wilders rett til å publisere filmen. CDA har likevel oppfordret ham til å la være.

– Å provosere er også en rettighet. Men hva vil han oppnå med dette? Vi vet jo alle hva han står for. Spørsmålet mange stiller er hvorfor han likevel vil publisere en film som vil skade nederlandske og europeiske interesser, sier Buma.

Å stille dette spørsmålet til parlamentsmedlemmet Wilders direkte, er ikke lett. Wilders gir svært sjelden intervjuer og sier gjennom sine pressefolk til NTB at han sparer sine kommentarer om filmen til etter den er publisert. Det har Wilders lovet å gjøre i løpet av mars, men ingen eksakt dato er annonsert.

– Ikke hat

At filmen stadig lar vente på seg mener Alexander Pechtold kan bidra til å gjøre reaksjonene på filmen mer nyanserte. Folk begynner rett og slett å bli lei, sier han.

– Jeg ser en utvikling de siste månedene blant unge muslimer i Haag, Rotterdam og Amsterdam som ikke bryr seg like mye som de har gjort. Kanskje dette er starten på en løsning, at muslimene ser at ytringsfriheten er en del av det vestlige demokratiet, sier Pechtold.

Tilbake i moskeen Mescidi-Aksa har også Husseini Bance gjort seg ferdig med ettermiddagsbønnen. Han er, som Pechtold, lei av debatten om filmen ingen har sett og oppfordrer Wilders til å lese Koranen på nytt framfor å offentliggjøre filmen.

– Alle har rett til å ytre seg, men man bør ytre noe som er logisk, som har fred i seg og som ikke skape problemer. Det er greit å ha en debatt, men det viktigste er å ikke hate hverandre, sier han.

OMSTRIDT: Den nederlandske politikeren Geert Wilders' film "Fitna" er fryktet og omstridt lenge før noen overhodet har sett den.
JERRY LAMPEN
VILL VEST: En kreativ protestplakat under en demonstrasjon i Amsterdam lørdag.
STR
KRITISKE: Rundt 1500 personer møtte opp for å protestere mot Geert Wilders på torget i Amsterdam.
STR
FÆRRE ENN VENTET: Arrangørene regnet med rundt 5000 fremmøtte, men det endte med 1300 demonstranter mot Wilders i Amsterdam.
STR
BELASTET ARV: Mange ser Geert Wilders som arvtakeren til drepte Pim Fortuyn, og han har fått flere drapstrusler for sine holdninger til islam og innvandring.
JERRY LAMPEN