Den muslimske Abu Sayyaf-geriljaen utsatte mandag halshuggingen av tre amerikanske gisler. I stedet kidnappet de 15 filippinske arbeidere og familiemedlemmer ved en gummiplantasje.

28 fanget Til sammen er nå 28 personer fanget hos separatistene som kjemper for en egen muslimsk stat sør i Filippinene. Hvor lenge gisseldramaet kommer til å vare denne gangen er høyst usikkert. I fjor ble 21 personer bortført fra ferieøya Sipadan til en annen sørlig øy — Jolo. Alle unntatt en person ble reddet, og det tok sju måneder å redde de siste gislene.

Ifølge rykter ble det utbetalt store summer løsepenger fra to malaysiske forhandlere og en rekke utenlandske regjeringer før de vestlige turistene endelige slapp fri og kunne vende hjem.

Malaysiere vil mekle De tre amerikanske gislene, deriblant et misjonærpar, skulle drepes mandag morgen hvis den filippinske regjeringen ikke gikk med på å involvere de samme malaysiske mellommennene som løste dramaet i fjor. President Gloria Arroyo har bøyd seg for kravet, men forretningsmannen Yusof Hamdan og politikeren Sairin Karno venter på godkjenning fra malaysiske myndigheter før de vil involvere seg. De kommer begge fra delstaten Sabah som er den delen av Malaysia som ligger nærmest sørlige Filippinene.

Hvorfor geriljaen ønsker nettopp disse som mellommenn og hvilke krav de kommer til å stille, er foreløpig ukjent. Yusof uttalte mandag at han kjenner geriljaen godt og at han og Sairin aldri vil forråde gisseltakerne.

Mye våpen Imens forsøker filippinske soldater å spore opp gislene på den kuperte øya Basilian, hvor «praktisk talt alle de muslimske innbyggerne bærer våpen», ifølge en talsmann for hæren. Mange av innbyggerne utfører etterretning for geriljaen. Gateselgere og fiskere tipser de 450 Abu-Sayyaf-medlemmene om hærens bevegelser. Det finnes også flere andre separatistbevegelser på øya.

En av hærens kommandører på Basilian fikk forrige uke sparken etter at hans menn omringet geriljaen og gislene på et sykehus i byen Lamitan. Kidnapperne slapp unna med gislene på slep.

Nå er 3000 soldater og flere militære fly på jakt etter kidnapperne, men selv om geriljasoldatene er langt færre, er de taktisk sett mye sterkere.

Det er over to uker siden de tre amerikanerne og 17 filippinere ble bortført fra ferieøya Palawan. Av de 15 filippinerne som ble kidnappet mandag, er to 12-åringer. Geriljaen ødela en kirke og en annen bygning da de slo til på plantasjen som eies av selskapet Golden Harvest utenfor byen Lantawan.NTB