Det opplyser Utenriksdepartementets pressetalsmann, Karsten Klepsvik, til Bergens Tidende. Han sier at årsaken er uenighet mellom partene om innholdet i fredssamtalene.

Både på Filippinene og i internasjonale medier har det fått betydelig oppmerksomhet at kommunistpartiet National Democratic Front (NDF) og kommunistgeriljaen NPA skulle møte den filippinske regjeringen til planlagte fredssamtaler i Oslo. Ifølge filippinske medier har president Gloria Macapagal-Arroyo selv bekreftet at partene skulle møtes i Oslo. Til utenlandske diplomater sa hun i forrige uke:

— Med Norges hjelp vil vi snart gjennomføre samtaler med kommunistopprørerne.

Hun la til at møtene ville finne sted i Oslo «om kort tid.» Presidenten kom med informasjonen etter å ha hatt møte med statssekretær Vidar Helgesen i Utenriksdepartementet da han gjestet landet for kort tid siden.

Norge er med andre ord fullt ut engasjert for å få til fred i to blodige, asiatiske konflikter. Kommunistgeriljaen på Filippinene og tamiltigrene på Sri Lanka har én ting felles: de fortsetter med drap og terrorangrep trass i pågående fredsprosesser hvor Norge står sentralt.

Kommunistgeriljaen og kommunistpartiet står på både EU og USAs liste over terrororganisasjoner. Det skjedde etter at de drepte to tidligere kongressrepresentanter i fjor.

NPA beskyldes for å ha skutt ned og drept to politimenn sist helg, og de har vært involvert i en rekke blodige angrep de siste månedene.