Lørdag ettermiddag norsk tid var dødstallet etter rasene av søle og grus fra vulkanen Mayon halvannet døgn før kommet opp i 303, men myndighetene fryktet at det ville stige til nærmere 500. Nesten 300 mennesker var savnet.

– Vi har mistet alt, sa guvernør Fernando Gonzales i Albay-provinsen der Daranga ligger til nyhetsbyrået Reuters lørdag. Han mente at minst 100 mennesker omkom på stedet, da rasene som var utløst av hardt regn og vind med hastighet opp til 225 kilometer i timen rev overflaten på Mayon i filler.

Opprydding

– Nå er vi i gang med oppryddingen, vi tror ikke det er flere overlevende å finne, sa Cedric Daep som leder det regionale katastroferådet. Offiserer som leder den militære innsatsen i katastrofeområdene har bedt om letehunder og om sekkevis med kalk til å dempe stanken som gjør det vanskelig for soldatene å arbeide.

– Det er et hjerteskjærende syn, døde barn og kvinner ligger overalt, fortalte oberst Robert Morales over radio fra ett av leteområdene. Tusenvis av overlevende har trengt seg sammen i skoler og kirker, mens hjelpeorganisasjoner arbeider på spreng for å skaffe dem drikkevann, mat og medisiner.

Canada har varslet at landet gir en million canadiske dollar (rundt 5,4 millioner norske kroner) til katastrofeofrene, mens Japan gir 20 millioner yen (vel en million kroner). Norge vil stille inntil tre millioner kroner til rådighet, opplyste informasjonsrådgiver Odd Naustdal i Utenriksdepartementet i Oslo til NTB lørdag.

Hjemløse

Nesten 45.000 mennesker er blitt hjemløse og flere småsamfunn er helt isolert fra omverdenen etter rasene fra Mayon. Kraftlinjer og telefonkabler er ødelagt, bruer skylt bort og avlinger ødelagt fordi frukttrær ble revet opp med røttene og rismarker fylt opp med store mengder slam og stein.

– Vi må bare se virkeligheten i øynene og godta at det som skjedde har skjedd, sier en resignert guvernør Gonzalez ifølge nyhetsbyrået DPA. Ingen menneskelige krefter kunne stille opp mot Durian, uværet som utløste rasene fra Mayon.

Durian var den fjerde taifunen som har rammet Filippinene på tre måneder. I september omkom 213 mennesker da taifunen Xangsane herjet over de nordlige og midtre delene av landet, der millioner av mennesker var uten strøm og drikkevann i flere dager.