Mens bombene har haglet over Gaza, har Mohab Awadallah (27) fortvilt forsøkt å hjelpe sin kone og fem måneder gamle datter Inam ut av Gaza. Mohab og Inam er norske statsborgere, men fordi konen Jumana (24) ikke har visum, har UD avvist hans henvendelser.

— Jeg har ringt og ringt, og fått beskjed om at det ikke var noe de kunne gjøre, sier Mohab.

Sint og frustrert

I går ringte han nok en gang til den norske ambassaden på vestbredden. Den første personen han snakket med gjentok meldingen han har fått høre mange ganger – at det ikke var noe de kunne gjøre. Konen og barnet kunne dra til Egypt til situasjonen roet seg, men så måtte de returnere til Gaza, fikk Mohab beskjed om.

Det har vært fryktelig tunge dager, veldig tøft

— De sa at det var umulig å få dem evakuert, fordi det ikke var norske diplomater i Gaza. Jeg spurte hvordan det da var mulig at de fikk evakuert ni hjelpearbeidere fra Norsk folkehjelp? Det kunne hun ikke svare på. Jeg var veldig sint og frustrert og nektet å gi meg.

Til slutt ba den opprørte og frustrerte faren om å få snakke med en annen person.

Visum på 15 minutter

— Da ble jeg satt over til en dame som sa at hun skulle se om hun kunne hjelpe meg. Hun ba meg om å sende over informasjon, bilde av min kone og en lønnslipp.

Mohab gjorde som han ble bedt om. Et kvarter senere fikk han en epost om at konen hadde fått et visum for en såkalt engangsreise til Norge. Hun kunne hente visumet på ambassaden i Kairo.

— Jeg er veldig glad for at det har ordnet seg, sier Mohab, som er på vei til Flesland da vi snakker med ham klokken 10 i formiddag.

Han skal fly til Kairo for å møte familien, som han ikke har sett siden juni.

— Samtidig syntes jeg det er veldig rart at jeg kan få beskjed gang på gang om at det ikke er noe de kan gjøre, og så kan det plutselig ordnes på 15 minutter. Heldigvis fikk jeg snakke med en person som faktisk kunne gjøre noe.

På vei ut

Når vi snakker med Mohab har Jumana og Inam forlatt Gaza for en time siden i taxi, og er nå på vei til den egyptiske hovedstaden sammen med hans mor, som også er norsk statsborger.

— Det har vært fryktelig tunge dager, veldig tøft.

Da han sist så datteren var hun bare tre uker gammel.

— Jeg gleder meg veldig til å møte dem igjen nå, sier Mohab Awadallah.

VENTAR VED TV-en: Mohab Awadallah har budd i Noreg sidan 2002 og er norsk statsborgar. Det er også den vesle dottera. Men låg inntekt gjer at den palestinske kona hans i Gaza ikkje får kome til Bergen.
JAN M. LILLEBØ