— Du har fått verdens viktigste jobb, sa FNs nåværende generalsekretær Kofi Annan da han fredag gratulerte Ban med utnevnelsen etter at FNs 192 land store generalforsamling formelt hadde gitt sin godkjennelse. FNs sikkerhetsråd anbefalte mandag Ban som Annans etterfølger.

Ban kvitterte med å si at han er dypt beæret. Samtidig vil han at FN skal love mindre og levere mer:

– Det virkelige målet på FNs suksess er ikke hvor mye vi lover, men hvor mye vi kan levere til dem som trenger oss mest, sa han.

– FN er mer nødvendig i dag en noensinne, la han til.

Utnevnelsen skjer samtidig som verden fordømmer Bans naboland Nord-Korea, som skal ha foretatt en atomprøvesprengning natt til mandag.

– Et globalt sinn

Annan beskriver den 62 år gamle sørkoreanske karrierediplomaten som nå skal overta roret i FN, som «en mann med et i sannhet globalt sinn» og med «eksepsjonelle kvaliteter».

– Jeg tror alle her anerkjenner dybden i din erfaring, bredden i ditt nettverk og din evne til å arbeide effektivt på høyeste nivå, sa Annan

Ban blir den åttende generalsekretæren i FN siden opprettelsen i 1946, og den første fra Asia siden Burmas U Thant ledet organisasjonen fra 1961 til 1971. Denne gangen insisterte asiatiske land på at det var deres tur når Kofi Annan går av i slutten av desember.

Utfordring

Ban ble født inn i en bondefamilie i 1944, men har klatret stødig oppover diplomatiets karrierestige. Han har tidligere vært Sør-Koreas FN-ambassadør, og i 2004 ble han utnevnt til landets utenriksminister.

Ban begynner i jobben 1. januar. En av hans første utfordringer blir å fortsette den vanskelige reformprosessen i FN.

Sørkoreanske Ban Ki-moon blir ny generalsekretær i FN.
KEITH BEDFORD