Philip Garrido og hans kone Nancy sa ingenting under det korte rettsmøtet fredag, men kona gråt da hun ble framstilt i retten sammen med sin mann.

Tiltalepunktene inkluderer voldtekt, seksuell mishandling av et barn, kidnapping og frihetsberøvelse. De to ble varetektsfengslet uten kausjon, skriver aftenposten.no

Etter at han ble arrestert, har Garrido innrømmet at han bortførte Jaycee Lee Dugard i 1991 og at han er far til hennes to barn på 15 og 11 år.

Den nå 29 år gamle Dugard og barna ble holdt isolert i en improvisert fangeleir bestående av skur, uthus og telt i Garridos bakgård i Antioch i nærmere 20 år. Barna ble født i bakgården og har aldri gått på skole eller vært hos lege.

Politiet utvidet undersøkelsen av huset og bakgården til Garrido til også å se etter spor som kunne knytte ham til et titall drap på prostituerte i området på 90-tallet. Likene ble funnet på et industriområde der Garrido arbeidet.

— Mentalt ustabil

Garridos bror sier til avisa San Francisco Chronicle at Garrido er mentalt ustabil, at han lenge misbrukte rusmidler og at kona Nancy er en robot helt under hans kontroll.

Garrido selv sa i et telefonintervju med en radiostasjon fra cellen sin at det som begynte som en motbydelig handling da han bortførte jenta, endte som «en historie som gjør en varm om hjerterøttene».

Den nå 29 år gamle Dugard og barna ble holdt isolert i en improvisert fangeleir bestående av skur, uthus og telt i Garridos bakgård i Antioch i nærmere 20 år.
Paul Sakuma

Garrido, som i de siste årene ble stadig mer aparte og religiøst fanatisk, hevdet overfor radioen at han hadde startet et helt nytt liv.

På motell

Etter at hun slapp fri fra Garrido, er Dugard innlosjert på et motell i San Francisco-området sammen med sine barn og sin mor.

Ifølge stefaren Carl Probyn har hun dårlig samvittighet for å ha utviklet bånd til Garrido gjennom årene hun var i fangenskap. Probyn sier at det nesten føltes som et ekteskap for henne.

Myndighetene vet ikke om hun noensinne prøvde å rømme, eller hvorfor hun eventuelt ikke prøvde. Hun hadde antakelig flere anledninger, siden Garrido en stund satt inne for et sexovergrep mens hun var hans fange.

Ekspertene sier det vil ta henne mange år å komme seg og finne seg til rette i samfunnet igjen. De sier at fanger i slike tilfeller kan utvikle bånd til den som holder dem fanget, som det såkalte Stockholmssyndromet.

Kunne vært oppdaget før

Politiet innrømmet fredag at de kunne funnet Jaycee Lee Dugard på et tidligere tidspunkt. Fredag ut med en unnskyldning for at de ikke fulgte opp et anonymt tips fra en nabo for tre år siden om at Garrido var psykotisk og at det bodde folk i bakhagen til Garrido.

En politimann gikk til huset og gjorde det klart for Garrido at det ikke var lov å la folk bo i hagen, men han gjorde ingen framstøt for å undersøke hva som foregikk bak huset.

Politimannen som snakket med Garrido, var ikke engang klar over at han var straffedømt for seksualforbrytelser og under oppsyn, enda dette er registrert på en offentlig database og var noe mange av naboene visste.

— Dette er ikke akseptabelt. Vi skulle vært mer åpne og nysgjerrige og snudd på noen flere steiner, sier sheriff Warren Rupf i Contra Costa-fylket og innrømmer at saken kunne vært oppklart lenge før.

Under oppsyn

Som dømt sedelighetsforbryter måtte Garrido gå med et GPS-ankelbånd når han var hjemmefra, og han møtte sin tilsynsfører flere ganger i måneden.

Han ble også utsatt for uannonserte hjemmebesøk og vilkårlige alkohol- og rustester. Siste gang myndighetene sjekket ham hjemme, var i juli 2008. I tillegg ble legehjelp tilkalt til huset fem ganger siden 1999 for å hjelpe Garridos gamle mor, som var dement.

Likevel var det ingen som oppdaget at Dugard og hennes to barn bodde i bakgården, selv om mange naboer var klar over at det bodde folk der. Bortsett fra dem som forgjeves prøvde å varsle, antok de andre at politiet fulgte med.

— Vi overså en mulighet til å gripe inn, sa sheriff Warren Rupf fredag kveld, ifølge nyhetsbyrået AP.

Årsaken til unnskyldningen er at en person for tre år siden ringte nødnummeret, og fortalte at det bodde en kvinne og to barn i flere telt i hagen til Garrido-familien.

skriver aftenposten.no

- Klandrer oss selv

Innringeren sa at Garrido var psykotisk og sex-avhengig. En politibetjent dro derfor til eiendommen, og snakket med Phillip Garrido. Bakgården ble imidlertid aldri sjekket, og det ble konkludert med at det ikke foregikk kriminell aktivitet på eiendommen.

Politibetjenten advarte bare Garrido om at det var ulovlig å bo i bakgården, der det tre år senere viste seg at Jaycee Lee Dugard og hennes to døtre ble holdt fanget.

— Dette var ikke et akseptabelt utfall, fortalte sheriff Rupf fredag.

Han mener politiet skulle vært mer nysgjerrige og stilt seg mer undrende til situasjonen.

— Jeg kan ikke endre hendelsesforløpet. Vi klandrer oss selv sterkt, fortsatte Rupf før han nok en gang beklaget til Jaycee og hennes familie.

Ekteparet Phillip, til høyre, og Nancy Garrido ble fredag fremstilt for retten, siktet for 29 forhold. Til venstre er ekteparets advokat Susan Gellman. FOTO:REUTERS.
Rich Pedroncelli

Kom til rette etter 18 år

Det var onsdag Jaycee Lee Dugard gikk inn på en politistasjon i California, og dermed ble en 18 år gammel kidnappingssak løst.

Dugard ble som elleveåring bortført i juni 1991, og inntil onsdag hadde ingen hørt fra henne.

Politiet har siktet 58 år gamle Phillip Garrido og hans 55 år gamle kone for kidnappingen. Mannen er tidligere dømt og fengslet for seksuell mishandling av mindreårige.

Politiet mener Jaycee har fått to barn, som nå er elleve og 15 år gamle, med den siktede Phillip Garrido.

Ekteparet nekter straffskyld.

« Vi overså en mulighet til å gripe inn.»

Sheriff Warren Rupf.

— Føler seg skyldig

Sammen med døtrene, moren og søsteren befinner Jaycee befinner seg nå på hemmelig adresse et sted i California. Da den nå 29 år gamle kvinnen ble funnet uttalte stefaren, Carl Probyn, at det føltes som om han hadde vunnet i lotto.

Stefaren snakket fredag med konen sin, Terry Probyn, på telefon. Hun har opplyst av Jaycee er i god fysisk form.

Hun har det fint, og jeg tror de er ganske lykkelige, sier han til BBC.

Ifølge stefaren sliter likevel Jaycee med skyldfølelse.

— Hun har fortalt meg at Jaycee føler seg skyldig fordi hun har knyttet bånd med denne fyren, sier Carl Probyn ifølge kanalen.

Kvinnen skal i tillegg ha et veldig ungt utseende, noe som skal ha kommet som en overraskelse på moren.

Stefaren forteller videre at han sliter med å forstå hvorfor Jaycee ikke har gjort seg til kjenne på et tidligere tidspunkt.

— Jeg vet ikke om hun er blitt hjernevasket, jeg vet ikke om hun har vandret rundt i gatene, og jeg vet ikke hvorvidt hun var innelåst i 28 år. Jeg har ingen anelse, sier Probyn.

Knyttes til drap på prostituerte

Fredag kom det også frem at politiet ransaker Garrido-parets eiendom i forbindelse med flere uoppklarte drap på prostituerte kvinner.

Flere av de drepte kvinnene ble funnet dumpet i nærheten av et industriområde der den tidligere overgrepsdømte forbryteren Phillip Garrido jobbet på 1990-tallet.

Nå jobber politiet for å finne spor som kan knytte Garrido til drapssakene.

Fullstendig isolert

Ifølge politiet har Jaycee og barna trolig blitt holdt innelåst store deler av tiden i fangenskap.

— Vi kjenner ikke til at hun skal ha prøvd å kontakte folk for å fortelle om situasjonen, sier sheriff Fred Kollar til CNN.

Verken Jaycee eller barna hun etter hvert fikk, skal ha gått på skole. Naboer har imidlertid fortalt at de ofte hørte barnestemmer fra hagen til ekteparet.

— De ble holdt fullstendig isolert i det lukkede hageområdet, sier Kollar.

Phillip og Nancy Garrido er siktet for flere forhold i forbindelse med kidnappingen. FOTO:AFP.
Innenfor disse gjerdene ble Jaycee Lee Dugard holdt fanget i 18 år. FOTO:AP.