— Arnett vil ikke lenger rapportere for NBC News, lød den korte kunngjøringen fra fjernsynsselskapet mandag.

Arnett, som med sine rapporter for CNN under Golfkrigen i 1991 viste hvordan amerikanske "presisjonsvåpen" kostet hundrevis av sivile irakere livet, har de siste ukene på nytt vært på plass i den irakiske hovedstaden.

I helgen lot han seg intervjue av irakisk fjernsyn, og karakteriserte under intervjuet USAs invasjon som feilslått.

— Den første krigsplanen slo feil på grunn av irakernes motstand. Nå forsøker de å skrive en ny plan, sa Arnett i intervjuet.

— Amerikanerne feiltolket helt klart de irakiske styrkenes besluttsomhet. Jeg forstår personlig ikke hvordan det kunne skje. Jeg har vært her mange ganger og har gjennom mine kommentarer på fjernsyn fortalt amerikanerne om de irakiske styrkenes kampvilje. Men verken jeg eller andre som hadde samme oppfatning ble lyttet til av Bush-administrasjonen, fortsatte Arnett.

— Det synes klart at krigsmotstanden øker i USA, og at president Bush i økende grad blir utfordret som følge av den måten krigen føres på. Våre rapporter om sivile tap her og om de irakiske styrkenes motstand, er også et bidrag til krigsmotstanderne, medga Arnett.

Reaksjonene på Arnetts uttalelser lot ikke vente på seg.

— Han er komplett uvitende. Han har aldri utarbeidet eller gjennomført noen krigsplan. Hans vurdering er mistenkelig, sa en ikke navngitt tjenestemann i Det hvite hus søndag.

Andre sluttet seg til, blant dem Rich Lowry som er redaktør i det konservative tidsskriftet National Review.

— At han kunne si noe slikt på en Gestapo-drevet fjernsynskanal er helt utrolig, sa Lowry.

Flere kongressrepresentanter gikk også hardt ut mot krigsreporteren, og brukte ord som "grotesk" og "absurd" om uttalelsene han kom med.

(NTB)

SPARKET: NBC vil ikke lenger ha rapporter fra Peter Arnett i Bagdad.
FOTO: SCANPIX