: Mellom 8 og 10 prosents margin for Hillary Clinton i nominasjonsvalget i Pennsylvania er for lite til at hun kan ta hjem seieren og bli Demokratenes presidentkandidat, tror USA-ekspert Ole O. Moen.

– Resultatet er akkurat som forventet. Men seieren er for liten. Hun prøver å framstille det som en stor seier, og det var også som forventet, sier Moen til NTB.

Hillary Clinton har nå vunnet tre større stater på rad.

– Bill Clinton gikk jo ut og sa at hvis man hadde brukt det republikanske tildelingssystemet for delegater, hadde hun allerede vært nominert. Det er jo ikke så veldig relevant. Men det viser at man bruker alle midler, sier Moen.

Nødvendig

Rundt klokken 03.00 hadde de fleste større amerikanske medier fastslått at Clinton kommer til å vinne staten. Pennsylvania skal sende 158 delegater til Demokratenes landsmøte, og var med det den største staten som ennå ikke hadde avholdt primærvalg.

Klokken 04.30 hadde Clinton fått 54 prosent av stemmene, mot Barack Obamas 46 prosent. Da var 74 prosent opptalt.

Seieren var helt nødvendig for Clinton, som fortsatt ligger bak Obama i delegatfangsten.

— Jeg og Obama har reist rundt i staten og levert våre beste argumenter. Dere lyttet, og i dag har dere valgt, sa Clinton da hun gikk på talerstolen klokken 04.15 norsk tid.

— Noen mente jeg var ferdig, og at jeg måtte gi meg. Men det amerikanske folket gir ikke opp, og dere fortjener en president som heller ikke gir opp, sa hun til en entusiastisk tilhengerskare.

– Vinden har snudd, og det er på grunn av dere, sa Clinton til jublende tilhengere etter at seieren var i havn.

Hvorfor?

Barack Obama gratulerte Clinton med seieren og roste henne for å ha kjørt et «skrekkinnjagende løp».

Men han la til at valget i november ikke bare handler om å slå republikanerne, men også om hva slags demokratisk parti som skal komme til makten.

– Vi skal ikke bare spørre hvordan vi skal vinne, men også hvorfor, sa han.

Obama best i byen

Barack Obama gjør det best i Philadelphia, men han har ikke klart å sanke nok stemmer til å demme opp for Clinton, som samler desidert flest velgere i distriktene i Pennsylvania.

Hennes viktigste valgbase i staten er den hvite arbeider- og middelklassen, kulturelt konservative amerikanere som blant demografer og valgforskere ofte omtales som "Reagan Democrats". Dette er demokrater som på 1980-tallet skiftet side og sørget for å gi Ronald Reagan seieren i to presidentvalg.

Hillary Clintons leir vil hevde at det samme kan skje med Obama som med Michael Dukakis i 1988: Dukakis nådde ikke opp blant "blue-collar workers" i Pennsylvania, staten - og presidentvalget - ble vunnet av George Bush sr.

Argumentet kommer til å bli ett av de viktigste for å overbevise superdelegatene i partiet om at Clinton bør bli presidentkandidat, selv om hun ikke skulle klare å få flest

Verbale slagsmål

Demokratenes bikkjeslagsmål har vært blodig i Pennsylvania, og spesielt Clinton er beskyldt for å ha kjørt en svært negativ valgkamp. Mens Obama og Clinton krangler, kan den republikanske kandidaten John McCain gjøre sine valgkampforberedelser i fred og ro.

Flere valganalytikere mener krangelen på demokratisk side kan være det som gir McCain seieren til høsten under selve presidentvalget. Clinton prøvde å rette opp noe av krangleinntrykket med en svært positiv seierstale i natt.

David Gergen, rådgiver for både Nixon, Ford, Reagan, Bush den eldre og Bill Clinton, jobber nå som valgekspert for CNN. Han mener det er én måte Demokratene kan hele sårene tvekampen Obama/Clinton har påført partiet: Et arrangert "ekteskap" mellom Clinton og Obama, der den ene av dem aksepterer å bli visepresidentkandidat.

Neste primærvalgslag står i Indiana og North Carolina 6. mai.

Hvem bør bli amerikansk president? Diskutér saken her.

JIM YOUNG / REUTERS
TIM SHAFFER / REUTERS
JIM YOUNG