Tirsdag overrakte han et innrammet norsk flagg til utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og ambassadør Knut Vollebæk i den norske ambassaden i Washington. Det norske flagget var med da Fuglesang reiste med romferja «Discovery» på romferden STS-116 i desember i fjor.

Kommer til Oslo

– Det var spesielt å være i verdensrommet og veldig spesielt den kvelden vi fløy over Europa og kunne se de sørlige delene av Sverige og Norge, sier Fuglesang.

Den 49 år gamle astronauten har norsk far og svensk mor. Han har jevnlig kontakt med familien i Oslo, og Fuglesang forteller om gode minner fra sommerferie på hytta i Valdres. I april kommer han med resten av mannskapet på «Discovery» for å holde foredrag i Oslo Rådhus.

Det norske flagget som astronaut Fuglesang ga utenriksministeren fra romferden er satt i glass og ramme sammen med bilder fra «Discovery». Det innrammede flagget vil nå bli hengt opp på den norske ambassaden i Washington.

— Var aldri redd

Den norske utenriksministeren, som selv avslørte at han er kvart svensk, takket hjertelig for flagget fra astronauten og lurte på om Fuglesang noen ganger var redd under romferden.

– Jeg var vel mest redd for å gjøre noe feil. Jeg var aldri redd, men jeg følte meg heller aldri helt sikker. Men det er noe som du blir vant til, svarte Christer Fuglesang.

– Slik er det å være utenriksminister også, kvitterte Støre.

Orset, Ole Morten