– Lederne av den colombianske FARC-geriljaen fikk flere millioner dollar for å frigi den fransk-colombianske politikeren Ingrid Betancourt og 14 andre gisler, melder sveitsisk radio.

De femten gislene som ble satt fri av den colombianske hæren denne uken, ble egentlig frigitt til en høy pris, og hele operasjonen etterpå var arrangert, ifølge radioens franskspråklige kanal. Opplys-ningen kommer fra en pålitelig kilde, ifølge radiokanalen.

Kanalen hevder at USA sto bak avtalen og at prisen ble satt til rundt 20 millioner dollar, som tilsvarer over 101 millioner kroner.

Sveits har sammen med Frankrike og Spania forhandlet med FARC på vegne av den colombianske presidenten Alvaro Uribe.

Det ble en tårevåt gjenforening da flyet med Betancourts nå voksne barn landet på den militære flyplassen i Bogota torsdag morgen lokal tid. Melanie (22), Lorenzo (19), eksmann Fabrice Delloye og søsteren Astrid var kommet fra Paris for å møte henne.

**Les også:

Vil tilbake til politikken**

— Det jeg nå føler, minner sterkt om å være i paradis, sa 46 år gamle Betancourt mens hun kjempet mot gledestårene, ifølge Reuters.

— Det var tanken på mine kjære som gjorde det mulig å bevare viljen til å komme meg ut av jungelen, tilføyde hun.

Mottas som heltinnne

Tydelig beveget gikk Betancourt opp trappene på flyet for å motta familien sin da døren til flyet ble åpnet.

— Jeg tror det var en orgie av kyss. Jeg ville føle dem, ta på dem, se på dem. De er så vakre. Jeg synes de er vakre, fortalte Betancourt om det første møtet på seks år.

46-åringen er forventet å bli mottatt som en heltinne når hun fredag etter planen ankommer Paris, byen hvor hun vokste opp, studerte og oppdro sine barn sammen med eksmannen.

President Nicolas Sarkozy, som har prioritert Betancourts frigivelse høyt, vil personlig møte opp når hun ankommer landet, opplyser hans kontor.

Satt fri i dristig aksjon

Betancourt og 14 andre gisler ble satt fri i en dristig, men ublodig militær aksjon mot den venstreorienterte FARC-geriljaen i Colombia onsdag. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) var blant de mange som torsdag sa seg glade for at Ingrid Betancourt nå er fri.

— Dette gir nytt håp for dem som ønsker en fredelig utvikling i landet, sier Støre i en pressemelding. Tidligere FN-utsending til Colombia Jan Egeland advarer imidlertid mot å tro at FARC med dette er slått.

Ingrid Betancourt som satt seks år som FARC-gissel i Colombia, ser ut til å ha sterk psyke og kan komme godt fra fangenskapet, mener psykolog Atle Dyregrov. Han snakker på generelt grunnlag fordi han ikke kjenner forholdene rundt Betancourts fangenskap.

Må være psykisk sterk

— Seks år er veldig lenge. Men hvordan man klarer seg i ettertid, kommer mye an på individuelle forhold, som indre styrke, motstandskraft og personlighetstrekk, sier Dyregrov, som er dr. philos og leder ved Senter for Krisepsykologi i Bergen.

Det norsk-colombianske gisselet Alf Onshuus Nino (31) er også frigitt av FARC, og nå håper familien på å få ham hjem til bestemorens 109-årsdag. Onshuus Nino hadde sittet som fange hos geriljaen siden januar i år da han ble bortført sammen med fem colombianere.

Bestemor Gudrun Omdahl Onshuus har fulgt godt med i saken og bekymret seg for barnebarnet, fortalte slektningen Kjell Omdal Onshuus torsdag.

Alf Onshuus Nino var torsdag på vei hjem til sin forlovede, som ble satt fri av kidnapperne i mars. Fetteren til Alfs far, Bjørn Omdahl Onshuus, sier til NRK at det ble betalt løsepenger for å få ham fri, og at det er forloveden som har betalt.

— Jeg vet at han er kjøpt fri. Det har vært forhandlinger som har foregått over lengre tid, sier Omdahl Onshuus.

I et intervju med flere TV-stasjoner torsdag fortalte Onshuus Nino om frigivelsen:

— De sa jeg måtte begynne å gå. Jeg gikk helt til i går, og da ble jeg hentet av en båt, fortalte han.