INGEBORG ELIASSEN

Mellom grus og stein plukker den fortvilte 40-åringen opp en brukken olivenkvist.

— Jeg har tre trær igjen av de 200 som sto her. Og så har jeg to områder på andre siden av gjerdet de bygger, jeg kommer ikke til dem lenger, sier Amar.

Oliventrærne var nibarnsfarens livsforsikring.

— Før hadde jeg arbeid i Israel, og olivenhøsten var bare et tillegg. De siste to og et halvt årene har jeg ikke skaffet en shekel fra Israel, vi har måttet leve på olivenproduksjonen. Nå vet jeg ikke hvordan vi skal greie oss, sier Amar.

Han er bare en av 600 familiefedre fra Qaffin som bearbeider sjokket over brølende anleggsmaskiner og vakter med maskingevær som veiver dem bort når de prøver å ta seg til olivenlundene sine.

— Hensikten med dette gjerdet er ikke sikkerhet. Det er å ta fra oss jorden vår og kvele oss økonomisk, så vi drar herfra, sier byens ordfører, Taisir Harasheh. Han er sint, så sint at han ikke enser fare. Skritter opp i steinrøysen i lakkskoene sine og stiller seg opp for å bli intervjuet av et amerikansk filmteam. Enser ikke de israelske sikkerhetsvaktene som peker med maskingevær og roper at han har å flytte seg.

— Byen vår har 10.000 mål jord. Nå tar de 6000 fra oss. Vi kunne ha forstått og akseptert et gjerde på den internasjonale grensen fra 1948. Men ikke et som går tre kilometer inn på vårt område, sier Harasheh.

Forholdet til kibbutz Metzer kaller han «forbilledlig». Drapene der er han mindre villig til å snakke om.

— Jeg vet ikke hvem denne drapsmannen var eller hvorfor han handlet slik. Jeg er imot drap på alle uskyldige. Men det er krig. I Jenin dreper israelerne uskyldige barn. Det er de som er ansvarlige for alt dette, erklærer en frustrert ordfører. I kibbutz Metzer har de levd trygt og uten stengsler i 50 år. Nå har de snart to gjerder - men ikke trygghet. Innenfor tviholder menneskene likevel på sin overbevisning.

— Vi er mer bevisste. Men ingen har vist oss noen bedre vei enn den vi var på. Alternativet er å drepe hverandre til evig tid, sier Dov Avital.

I SJOKK: Mohammed Amar kom på eselet sitt for å høste oliven, men ble møtt av væpnete israelske vakter som truet med å skyte hvis han ikke fjernet seg. <br/>Foto: Anders Minge