Da Vestlandspolitikerne og miljøvernminister Erik Solheim kom til Storbritannia i dag for å snakke om Sellafield, var den britiske klimaministeren på reise til Midt-Østen, skriver Aftenbladet.no.

Energi og klimaminister Chris Huhne er på reise i Midt-Østen og Solheims delegasjon måtte nøye seg med et kort møte med klimaministerens statsekretær i London før turen gikk videre til anlegget i Sellafield.

Fylkesordfører i Hordaland Torill Selsvold Nyborg steppet på kort varsel inn da byrådsleder Monica Mæland ble syk.

Stavangers ordfører Leif Johan Sevland var også med på invitasjon fra Solheim.

— Vi må passe på å holde Nordsjøen ren og forebygge utslipp. Vi fikk en påminnelse i Japan, der et uventet jordskjelv førte til så mye skade. Det er naturlig at vi ser oss rundt og gjør opp status, sier Nyborg.

En Sellafield-ulykke vil være verre enn Tjernobyl Hun mener dimensjonene ved en mulig ulykke er ganske alvorlige. Om bare en prosent av det flytende høyradioaktive avfallet slipper ut, blir det 7-8 ganger verre enn Tsjernobyl for Norge.

Dagens besøk på Sellafield blir det første for miljøvernminister Erik Solheim.

Norge har lenge presset på britiske myndigheter for å få redusert utslippene og bedret sikkerheten ved Sellafield.

Roser Børge Brende Børge Brende (H) var på Sellafield to ganger da han var miljøvernminister. Han og Bondevik-regjeringen fikk mye av æren for at utslippene til sjø ble redusert med over 90 prosent fra rundt 2004.

Sevland roser også Gunnar Kvassheim (V) sin ustoppelige innsats.

— Han skulle ha vært med. Han har gjort en kjempejobb, og vil alltid passe på.

— Det er bra å kunne være med hit og fortelle om uroen vi har omkring hva en hendelse på Sellafield kan medføre for Vestlandet, sier Stavanger-ordfører Leif Johan Sevland.

Etter en tre timers flytur over Nordsjøen møter han ledelsen ved Sellafieldanlegget og representanter fra den britiske regjeringen sammen med Erik Solheim for å overlevere bekrymringsmedlingen fra det norsekk folk.

Kritisk til journalist-sensur Sevland er kritisk til at bare en journalist slipper inn på anlegget når turen i ettermiddag går videre til Sellafield.

— Jeg kan ikke se at det er noen grunn til at ikke alle journalistene som kan være med, sier han.

Bred folkelig forankring i Norge - Jeg vil fortelle ham at uroen er bredt folkelig forankret i Norge og at alle parti står bak. Jeg merker at både skoleungdommer og bedriftsledere er opptatt av sikkerheten ved Sellafield, sier Stavanger-ordfører Leif Johan Sevland.

— Så lenge anlegget er i drift, er det viktig at det er i så god stand som mulig. Videre at ledelsen er åpne om risikosituasjonen, mener Sevland.

Sevlandsolheim_451143m.jpg