Tor Olav Mørseth og NTB

I går formiddag kjørte Hogne Fredriksen fra hotellet i Fuengirola for å hente foreldrene sine. På vei tilbake ble han forbikjørt av en politibil. Så en til, og enda en. Da ringte konen Kristin Ullestad. En bombe hadde gått av rett utenfor hotellet.

— Jeg vet ikke hva jeg tenkte. Men jeg er veldig glad for at det var hun som ringte og at jeg ikke fikk vite om det på noen annen måte. Da ville jeg blitt redd.

Reddet av kontorbygg

Bomben gikk av ikke lenger enn 10-15 meter unna soverommet på leiligheten de leide fredag kveld. Datteren på fem år var alene på soverommet.

— Ruten ble slått inn av trykket, og røyken veltet inn. Hun er redd, men jeg tror hun er kommet over det verste, sier Fredriksen.

Bomben ble plassert mellom to hoteller, mot et lite kontorbygg i forkant av leilighetskomplekset. Familien fra Rådalen bodde i første etasje.

— Flaks. Hadde ikke kontorbygningen stått der, ville eksplosjonen truffet hotellet. Og hadde bomben vært større, ville den sprengt bort det lille bygget først.

Kvart på ett ble nabohotellet varslet om bombetrusselen. Det ble så evakuert.

— Hos oss kom noen inn til min kone og fortalte hva som hadde skjedd og sa at det beste sikkert ville være å forlate hotellet. Hun tok det rolig, og gikk på do først. Da smalt det, sier Fredriksen.

Han er likevel ikke skremt.

— Jeg har snakket med mange av gjestene her. Og alle tar det ganske piano. Litt merkelig egentlig. Men det hele er litt uvirkelig.

Flere bomber

Familien kommer til å være Spania i enda en uke. Da er den to uker lange ferien over.

— Vårt inntrykk er at de ikke ønsker å skade noen, men bare gjøre materielle skader. Og det virker som politiet tar det ganske rolig også. Det ser ut som det er en rutinesak for dem.

I løpet av fredag og lørdag ble likevel ni personer skadd av bomber i Spania. Fredag smalt det i Fuengirola og Marbella på Solkysten, samt i Zaragoza i det nordlige Spania.

Lørdag smalt det igjen i Fuengirola og i byen Santander. Spanske myndigheter sier separatistorganisasjonen ETA står bak.

Foran alle eksplosjonene er det ringt inn varsler til politiet. Dermed er folk blitt evakuert. Lørdagens bombe i Fuengirola skal ha blitt levert i en pakke. de andre bombene har vært bilbomber.

— Det er jo litt spennende, også. Sjansen for å oppleve noe sånt er vel enda mindre enn sjansen for å bli lottomillionær, sier Fredriksen.

Avslappet

Selv etter tre bomber på Solkysten, var atmosfæren avslappet i Fuengirola lørdag, det ultimate ferieparadiset for mange nordmenn. Strendene var fulle, og folk satt og nippet til iste i skyggen på fortauskafeene langs den praktfulle Paseo Marítimo ved Middelhavskysten.

Rundt 5.000 nordmenn oppholder seg på den 18 mil lange Solkysten på ferie på denne tiden av året. For mange er Sjømannskirken i Fuengirola et samlingspunkt, særlig når situasjonen er utrygg.

Mye tyder på at hensikten med bombene var å rette oppmerksomheten mot ETA under toppmøtet i Sevilla. Lørdag var EU-toppmøtet over, og mange tror ETAs aksjon er over.

— At det smalt en bombe til i Fuengirola var veldig overraskende. ETA har aldri tidligere sprengt bomber samme sted to ganger. Det er nifst at organisasjonen er blitt mer uforutsigbar, sier sjømannsprest Reidar Strand.

SPENNENDE SPANIAFERIE: Kristin Ullestad og Hogne Fredriksen fra Rådalen i Bergen fikk en dramatisk slutt på ferien i Spania.
FOTO: PRIVAT