— Som venn av Zimbabwe og regionen, vil jeg på det sterkeste be dere om å prøve hardere å finne en løsning, sa Stoltenberg.

— Zimbabwes regjering må respektere grunnleggende demokratiske regler og menneskerettigheter, og forhindre mer vold, fortsatte statsministeren fra talerstolen.

Steinansikt

Dette utløste spontan applaus blant delegatene på toppmøtet, der temaet egentlig er fattigdomsbekjempelse og utvikling i regionen.

På podiet noen meter til høyre for Stoltenberg satt lederne fra de 15 SADC-landene på rekke og rad, blant dem Zimbabwes utenriksminister Simbarashe Mumbengegwi, som med steinansikt lyttet til kritikken fra den norske statsministeren.

- Dypt bekymret

— Norge har støttet Zimbabwe helt siden frigjøringskampen. Båndene mellom våre to land er sterke, men jeg er nå dypt bekymret over situasjonen, sa Stoltenberg.

— Mangelen på resultater fra valget skaper stor tvil om regjeringens villighet til å respektere folkets vilje. Dette kan ikke få fortsette, sa Stoltenberg, som var den eneste av talerne som tok opp krisen i Zimbabwe under åpningen av toppmøtet.

Krevde replikk

Ikke før hadde applausen i salen stilnet, før Mumbengegwi fra sin plass på podiet vinket til seg en av representantene fra toppmøtets sekretariat, og krevde replikk fra talerstolen.

Kravet utløste hektisk aktivitet både i kulissene og i den norske delegasjonen i salen, men noen replikk fikk Mumbengegwi ikke holde.

Hvilken form Zimbabwes svar på kritikken vil få, vet verken de norske delegatene eller andre som er til stede på konferansen.

— Men det kommer nok, sier en kilde i Stoltenbergs delegasjon.

100 millioner i bistand

På møtet gjorde Stoltenberg det også klart at Norge vil gi 100 millioner i bistand for å avhjelpe problemene de høye matvareprisene skaper, særlig i Afrika.

60 millioner kroner skal gå til Verdens matvareprogram, som svar på en appell om ekstraordinære bidrag. Støtten kommer i tillegg til Norges ordinære bidrag til matvareprogrammet og andre humanitære organisasjoner.

40 millioner kroner av de ekstraordinære midlene skal gå til afrikanske land som er spesielt rammet av økte matpriser. Norge vil legge vekt på å samarbeide med afrikanske myndigheter og organisasjoner som Nepad (New Partnership for Africa’s Development) og SADC (Southern African Development Community).

— Det som nå gjøres for å avhjelpe den akutte krisen må sees i sammenheng med arbeidet for økt matproduksjon i Afrika. Matvarebistand alene vil ikke løse problemet. Norge vil derfor øke støtten til Afrikas egne initiativer og planer, sa Stoltenberg.

Scanpix