Det gikk ikke mange minuttene fra statsminister Hashim Thaci hadde annonsert at uavhengighetserklæringen ville komme i dag, til det albanske flagget vaiet fra biler, balkonger og flaggstenger over hele Kosovo — gjerne sammen med det amerikanske og det britiske.

I går kveld var det nesten ufremkommelig i sentrumsgatene i Pristina. Trafikken sto bom fast, og fyrverkeri gikk til værs i stor stil.

I ettermiddag vil parlamentet vedta uavhengigheten, og etterpå blir festen enda større, med gigantkake og festkonsert og en rekke arrangementer over hele landet.

At selvstendigheten er begrenset, og at det internasjonale samfunnet setter klare grenser både for militærvesenet og for hva kosovarene ellers får lov til å gjøre fremover, kommer neppe til å dempe festen.

Alle krysser fingre for at alt vil gå rolig for seg. Særlig i områdene med serbere er alle spent på hvordan feiringen vil gå. Skrekken er at det den ene eller den andre siden skal gjøre noe som gjør at tingene kommer ut av kontroll.

NATOs KFOR-styrker står i topp beredskap, og var i går mer synlig enn vanlig langs veiene i Kosovo.

Flere serbiske regjeringsmedlemmer har annonsert at de vil reise fra Beograd til den serbiske norddelen av Kosovo i dag, for å protestere mot uavhengighetserklæringen og vise solidaritet med det serbiske mindretallet.