KLAUS JUSTSEN

Det spinkle tregjerdet, som normalt skal holde styr på snø, snodde seg som en endeløs dobbelt slange rundt Washingtons enorme, sentrale plass, kjent som The Mall, så titusener kunne feire dagen i visshet om at det ble passet godt på dem.

I luften over hovedstaden patruljerte jagerfly, og på Potomac-elven sikret kystvaktens aller raskeste båter at ingen kom for nær innpå plassen mellom Kongressbygningen og minnesmerket for president Lincoln. De holdt til og med et ekstra våkent øye med skoleskipet Danmark, som vugget stolt på elvens hete krusninger.

Gjerdet, jagerflyene og hurtigbåtene var imidlertid et tydelig eksempel på at den første 4. juli etter septembers terrorangrep var ganske annerledes enn de 225 som gikk forut for den. Lidenskapelige patriotisme ble blandet med alvorlig ettertenksomhet.

Balansegang

Det var ikke bare i hovedstaden og i New York, men overalt i USA, at amerikanerne forsøkte å finne balansen mellom et usedvanlig sterkt behov for å markere uavhengighetsdagen og ønsket om å hindre at terrorister forsøkte å misbruke nettopp denne dagen til nye blodige aksjoner.

Tusenvis av flagg overalt i landet bekreftet meningsmålingenes opplysninger om at patriotismen i år ville få en ekstra omdreining. De fleste amerikanere forsikret også at de ikke ville la seg påvirke av vage advarsler om nye aksjoner.

De ville, som de hadde gjort de foregående år, heise flagget, dra på skogstur og avslutte med å se et av festfyrverkeriene som forvandlet nattehimmelen til en orgie i rødt, hvitt og blått fra New York til San Francisco.

«Mye å feire»

Tonen ble slått an tidlig på dagen av president George W. Bush, som under et besøk i West Virginia oppfordret sine landsmenn til å feire dagen av et godt hjerte, men samtidig være på vakt. «Vi har mye å feire,» fastslo presidenten. «Fremfor alt fordi vi er et fritt land.»

I hovedstaden var sikkerhetsforanstaltningene med dobbelt gjerde, 24 tungt bevoktede innganger, 2000 politifolk og overvåkingskameraer nær det ekstreme, men overalt i landet var sikkerhetstiltakene trappet dramatisk opp.

Det var imidlertid ikke nok til å overbevise alle om at de med ro i sinnet kunne lytte til konserter med massevis av patriotisk musikk og nyte festfyrverkeriene.

Minnet 11. september

Flere steder ble forbindelsen til terrorangrepene 11. september understreket. I New York ble fyrverkeriet, betalt av stormagasinet Macy's, avbrutt slik at en 14 meter høy frihetsklokke midt i fargeorgien kunne slå sine 11 slag.

I Philadelphia ble en stor parade holdt til ære for de første redningsfolkene som nådde frem til vraket av Fly 93. Det styrtet i en korneng utenfor byen, etter at flykaprerne var blitt overmannet av en gruppe passasjerer.

Flyselskapene anslo at mer enn 37 millioner amerikanere denne langhelgen vil gå på vingene for å besøke familie og venner, hvilket bare er 4 prosent mindre enn i fjor.

PARADE I RØDT, HVITT OG BLÅTT: På skuldrene til faren hadde Tiffany White (5) fra Lake Charles, Lousiana, god utsikt til paraden på Constitution Avenue i Washington DC.
FOTO: GREGG NEWTON, REUTERS