Den sittende presidenten, Nestor Kirchner, blir med det Argentinas nye førstemann. Da 95 prosent av stemmene var talt opp, hadde Fernandez fått 45 prosents oppslutning – nesten det dobbelte av hennes nærmeste utfordrer Elisa Carrio, som allerede tidlig mandag innrømmet nederlaget og gratulerte vinneren.

Med den klare valgseieren er det ikke nødvendig med en ekstra valgomgang. Argentinas valglov slår fast at Fernandez slipper en ny omgang hvis hun får minst 40 prosents oppslutning fra velgerne og i tillegg holder seg 10 prosent foran nærmeste utfordrer.

– Vi har vunnet en klar seier, men det gir oss ikke noe privilegium. Tvert om, en slik seier setter store krav og legger et stort ansvar på oss, sa Fernandez (54) i sin seierstale til sine mange tilhengere. Hun blir Argentinas første valgte kvinnelige president.

Hillary-sammenligning

Tidligere parlamentariker Carrio ligger an til å få 23 prosent av stemmene og tidligere økonomiminister Roberto Lavagna får 17 prosents oppslutning. Resten av stemmene fordeler seg på de øvrige elleve kandidatene.

Cristina Fernandez blir stadig sammenlignet med USAs tidligere førstedame Hillary Clinton, som kan bli USAs neste president ved valget i november neste år. Blir Clinton valgt, kan både USA og Argentina skilte med tidligere førstedamer som presidenter og to tidligere presidenter ved sin side.

Familien Fernandez-Kirchner har etablert seg som Argentinas ledende politiske dynasti, og noe lignende har ikke landet opplevd siden legendariske Evita og Juan Perons dager. Den populære førstedamen sjarmerte den gang en hel nasjon, og sorgen var stor da hun døde i 1952 – bare 33 år gammel.

Argentina har også tidligere hatt kvinnelig president. Isabel Peron var visepresident da hennes ektemann Juan Peron døde, men hennes 20 måneder i presidentpalasset kastet landet ut i kaos og førte til at generalene grep inn.

Ingen ny kurs

De færreste argentinere tror Cristina Fernandez vil legge om kursen når hun overtar som president. Etter den økonomiske krisen i 2001-02 har Argentina opplevd en eventyrlig vekst under Kirchner ved makten.

Han har nedbetalt hele gjelden til Det internasjonale pengefondet (IMF) på 9,5 milliarder dollar (nesten 55 milliarder kroner). Den årlige økonomiske veksten har ligget på rundt 8 prosent, men inflasjonen har også vært høy.

I tillegg er arbeidsledigheten er halvert, noe som kan forklare den sterke stilling presidentparet har blant landets mange millioner fattige. Cristina Fernandez går for å være en arrogant overklassekvinne, i motsetning til populære Evita Peron, som kom fra de fattiges rekker.

– Cristina vil fortsette i sin forgjengers fotspor og fortsette der han nå slipper. Hun vil arbeide for å bringe mer velstand til landet, sier den 54 år gamle husmoren Betty Cuadros.

I tillegg til presidentvalget var det søndag også valg av en tredel av senatorene og halvparten av medlemmene i deputertkammeret.

FØRSTE KVINNE: Argentinas førstedame og senator Cristina Fernandez de Kirchner blir landets første valgte kvinnelige president. Søndagens valg ga henne minst 45 prosent av stemmene og hun knuste sine motstandere. Her hilser hun sine tilhengere da seieren var et faktum.
ANDRES STAPFF
PRESIDENTPARET: Argentinas presidentpar, som neste måned bytter roller når Nestor Kirchner går av og overlater presidenttittelen til sin kone Cristina Fernandez de Kirchner. Hun blir dermed den første kvinne som er valgt til president i Argentina.
MARCOS BRINDICCI
TILHENGERE: Ellevill jubel blant tilhengerne til den nyvalgte presidenten Cristina Fernandez utenfor partihovedkvarteret i Buenos Aires.
STR