Stockholm tingrett varetektsfengslet mannen etter et en time langt fengslingsmøte bak lukkede dører fredag. Ifølge retten er det «sannsynlige grunner» til å tro at mannen har spionert.

Den antatte spionasjen skal ha pågått siden januar i fjor. Mannen ble pågrepet i Uppsala av det svenske sikkerhetspolitiet Säpo onsdag, men det var først torsdag at saken ble offentlig kjent. Säpo skal ha fulgt mannens virksomhet en tid.

– Han er mistenkt for å ha overlevert opplysninger som er til skade for rikets sikkerhet og totalforsvaret om de blir kjent for en fremmed makt, sier statsadvokat Tomas Lindstrand.

Landbrukslaboratorium

Hvilket land som har mottatt opplysningene vil statsadvokaten ikke gå nærmere inn på, men han bekrefter at mannen er russisk statsborger. Lindstrand vil ikke gå inn på hvor store skader spionasjen kan ha forårsaket, men han antar at forbrytelsene vil få konsekvenser for Sveriges relasjoner til landet.

Den varetektsfengslede har i noen år vært gjesteforsker ved Sveriges landbrukslaboratorium i Uppsala. Der har han forsket på planter og spesielle virus som rammer planter, opplyser professor Christer Jansson.

Forskeren er i et par måneder blitt holdt under kontinuerlig oppsikt av Säpo på universitetet i Uppsala.

Professor Jansson sier han har vanskelig for å forestille seg noen militær anvendelse av forskningen som den mistenkte har drevet. Det er forskere fra en rekke land ved landbruksuniversitetet.

Etterretningssenter

Spionasjen har ifølge statsadvokaten pågått i Stockholm og Uppsala. I Uppsala ligger det svenske forsvarets etterretnings— og sikkerhetssenter. Der utdanner man folk som skal arbeide med etterretningsvirksomhet og utvikler forsvaret etterretningsarbeid. Et 70-tall offiserer, sivile og vernepliktige skal være knyttet til senteret.

Det er ikke sagt at mannens virksomhet har vært rettet mot etterretningssenteret. Den militære etterretnings- og sikkerhetstjenesten (Must) leder arbeidet ved senteret i Uppsala. Derfra vil ingen kommentere saken.

Langvarig etterforskning

Også det svenske forsvarets tolkeskole, som utdanner rundt ti vernepliktige i russisk og forhørsledelse, holder til ved etterretningssenteret.

En kilde i regjeringsadministrasjonen understreker overfor TT at opplysningen om spionasje gjelder totalforsvaret, og dermed ikke nødvendigvis det militære forsvaret.

Tiltalen mot 29-åringen må være tatt ut senest 3. mars, men statsadvokat Lindstrand sier han tror etterforskningen vil ta betydelig lengre tid.