KLAUS JUSTSEN

I de landlige omgivelser mellom Dover og New England håpet de trofaste republikanerne at de hadde hørt det siste fra Bob Ney, da han for en uke siden erklærte seg skyldig i korrupsjon.

Den 52 år gamle politikeren må forberede seg på soning til våren. Fengselsstraffen blir trolig på 27 måneder, men strafferammen går helt opp til ti år.

Da Ney erklærte seg skyldig, innrømmet han å ha tatt imot mange kostbare gaver bl.a. golfreiser til Skottland fra den republikanske lobbyist Jack Abramoff. Ney oppga ikke gavene selvangivelsen, og er det første medlem av Kongressen som straffes for sin deltakelse i korrupsjonsskandalen.

Da Ney tidligere i år kom i søkelyset, fastholdt han sin uskyld, og hevdet at han ville stille til gjenvalg for kretsen i Ohio som ble betraktet som en republikansk høyborg.

Senere på sommeren kom den korrupte politikeren på andre tanker. Etter intenst press fra partiledelsen varslet Ney sitt farvel til politikken. I all hast ble en tidligere skolelærer, Joy Padgett, utpekt til å ta over i kretsen.

Neys dårlige rykte har imidlertid forfulgt hennes valgkamp mot den demokratiske advokaten Zach Space. Han har nå en god sjanse til å vinne i en krets som normalt sett ville være utenfor demokratenes rekkevidde.

Padgett har fått en hjelpende hånd fra Laura Bush, men hun har ikke lyktes med å skyve korrupsjonsskandalen i bakgrunnen.

Nå sørger Ney for at den ubehagelige lukten blir hengende over valgkretsen i enda noen uker.

Den lille rødmussede politikeren nekter å trekke seg fra Representantenes hus, selv om han har vedgått alvorlige kriminelle handlinger. Republikanske ledere har oppfordret ham om å gå, men de kan ikke tvinge ham til det, så lenge Kongressen har ferie for å drive valgkamp.

Utvisning blir første punkt på dagsordenen når Kongressen gjenopptar arbeidet om en måneds tid. Inntil da henger Neys navneskilt på kontordøren, og staben hans fortsetter som før.

Inntil han formelt takker for seg i Representantenes hus, kan politikeren fortsette å heve lønnen på over 3.000 dollar (rundt 20.000 kroner) i uken. Utgiftene til medarbeiderne kommer på over 17.000 dollar i uken.

I demokratenes leir klarer de ikke å skjule begeistringen over at Bob Ney fortsetter å lage overskrifter. Jo lenger han klamrer seg til posten sin i Washington, jo større sjanser har Zach Space til å bli hans etterfølger.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende